« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DOPRINOS UN-U

Ban Ki-moon pohvalio Hrvatsku

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon istaknuo je da je doprinos Hrvatske u toj organizaciji veći od nje same

Ban Ki-moon
Ban Ki-moon (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

mirovne misije

,

Ujedinjeni narodi

Aktivan doprinos Hrvatske u UN-u daleko je nadmašio njezinu veličinu, a njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je daje nevjerojatno je postignuće, izjavio je u intervjuu za Vjesnik glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

"Bez obzira na veličinu, svaka zemlja članica Ujedinjenih naroda može i treba dati doprinos. Cijenim aktivan doprinos Hrvatske u UN-u koji je daleko nadmašio njezinu veličinu. Njezin uspješan obrat od zemlje koja je primala međunarodnu pomoć do zemlje koja je daje nevjerojatno je postignuće", rekao je Ban u intervjuu objavljenom u izdanju od srijede.

Po njegovim riječima, u radu UN-a važna je uloga svake zemlje, bila ona mala ili velika.

"Premijerka Jadranka Kosor dobro je rekla u svom obraćanju Općoj skupštini da opasne prijetnje s kojima se danas suočava svijet poprimaju globalne razmjere. Zbog toga trebamo učinkovit UN, sa svim zemljama članicama, velikim i malim, koje se slažu i aktivno rade na zajedničkim ciljevima", istaknuo je.

"Hrvatska je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti od 2009. do 2010. godine jer je prepoznata njezina važna uloga, te je dala aktivan doprinos održavanju međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Ban Ki-moon. Istaknuo je da je doprinos Hrvatske mirovnim snagama jako cijenjen te je izrazio nadu da će potpora Hrvatske UN-ovim misijama ubuduće rasti.

Budućnost UN-a

Govoreći o stanju na jugoistoku Europe, rekao je da je u posljednjem desetljeću jugoistočna Europa prošla dramatičnu transformaciju. Jedan broj zemalja jugoistočne Europe već su članice Europske unije, dok ostale aktivno idu prema cilju pripajanja, uključujući Hrvatsku, kazao je Ban istaknuvši da je za stabilnost i napredak prema Europskoj uniji potrebna regionalna suradnja te da će UN "podržavati jugoistočnu Europu u procesu stabilizacije".

Na pitanje kako vidi buduću ulogu UN-a i koji bi bio model reforme za Svjetsku organizaciju, Ban je rekao da su više nego ikad potrebni jači, bolje vođeni i učinkovitiji Ujedinjeni narodi.

"Budući da se suočavamo sa sve većim izazovima, uključujući humanitarne krize, globalno zatopljenje, ugrožavanje ljudskih prava, oružane konflikte, više nego ikad trebamo jače i bolje vođene te učinkovitije Ujedinjene narode.", kazao je glavni tajnik UN-a.(hina/metro-portal)

05.10.2010. 23:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh