« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
EHHH...

Balkanskoj tranziciji nema kraja

Tri balkanske države Srbija, Hrvatska i BiH će uskoro glasati na izborima i u sve tri traju kampanje s istim predznakom – okupljanje pod nacionalnom zastavom i fingiranjem borbe protiv korupcije

Zemlja čudesa...
Zemlja čudesa... (Arhiva)
Više o

tranzicija

,

Balkan

Srbija će 21. lipnja glasati na parlamentarnim izborima. Kada je Crna Gora objavila da je, na osnovu epidemiološke analize, odlučila nekim zemljama otvoriti granice, predsjednica vlade Ana Brnabić je, kako na listi nije bilo Srbije, izjavila da su Srbi u Crnoj Gori "nepoželjni" te da će Srbija stati u obranu interesa srpskog naroda! Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ponovo izvlači Kosovo kao nacionalni interes tvrdeći da Srbija neće odustati od kampanje protiv priznanja ove države. Srbija je "opterećena nacionalnim interesima i onim što zovemo 'srpstvo'", kaže sociologinja Vesna Pešić.

Ali, dok razjedinjena i slaba opozicija tvrdi da u Srbiji dominira radikalizam koji prezire demokraciju predsjednik Aleksandar Vučić obećava veće plaće zdravstvenim radnicima i obilazi razna gradilišta. Vučić je izbornu kampanju počeo u praznoj prostoriji s 286 ekrana s kojih su mu aplaudirale pristaše. Mnogi su to nazvali groteskom. Vladajuća stranka SNS i njen predsjednik nastavljaju totalnu kontrolu nad državom. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve je Vučića odavno već definirao "božjim sinom" i tako sebe i crkvu stavio u poziciju poniznika.

U Beogradu je "zviždač" upozorio da otac ministra policije kupuje oružje po povlaštenoj cijeni u "Krušiku" i prodaje ga trećem partneru. Ali sud odlučuje da pokrene postupak protiv - zviždača.

U godišnjem izvještaju 2019. Europska komisija je zaključila da reforma za suzbijanje korupcije nema učinka. U najnovijem izvještaju Freedom House režim u Srbiji se definira kao hibridni. Slični su i izvještaji Europske komisije i Reportera bez granica.

Visoki sud u Hrvatskoj odobrio upotrebu spornih simbola na koncertu

Hrvatska bira novi parlament 5. srpnja. Iako je dio EU-a, metodologija izborne kampanje je ista. Tako je Visoki prekršajni sud odobrio upotrebu (NDH) simbola na koncertu. NDH je surađivala s nacistima! Sličan je odnos i prema službenom grbu jedne od hrvatskih vojnih jedinica. Predsjednik države se suprotstavio takvom tumačenju povijesti, ali je odmah etiketiran! Hrvatska je bila dovoljno mudra da ne organizira misu za žrtve u Bleiburgu na svom teritoriju ali je zato bila pokrovitelj mise u Sarajevu. Tisuće ljudi su protestirale ali je cilj postignut, prošlost se prilagođava, nacionalno okupljanje nastavlja, a koketiranje s desnicom donosi glasove na izborima.

Najnovija afera o korupciji je otkrivena pri poslu oko vjetroelektrana. Uhapšeni su članovi vladajuće stranke, neki od njih bliski premijeru Andreju Plenkoviću, koji kaže da vlada "ne želi biti involvirana u neke pojedinačne akte koji narušavaju ugled vlade". Međutim, radi se o ljudima iz njegovog okruženja, a istraga je stigla i do zamjenice šefa njegovog kabineta. Povodom afere su u vladi postavljali pitanja o nadležnosti Državnog odvjetništva ali je ono reagiralo citiranjem zakona koji kaže da je "zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika". Tokom mandata ove vlade nekoliko je ministara bilo prisiljeno prethodno odstupiti radi afera korupcije!

Osumnjičeni za korupciju vodi vladu Federacije!?

Bosna i Hercegovina će vjerojatno zakazati izbore za listopad. U aferi "respirator", kada je tvrtka ovlaštena za proizvodnju malina dobila posao od vlade da kupi beskorisne respiratore, potrošeno je pet milijuna eura. Tužilaštvo je pritvorilo tri pojedinca, među njima i premijera Federacije Fadila Novalića. Ali vladajuća stranka SDA uspijeva da ga oslobodi pritvora i vrati na dužnost pa tako sada osumnjičeni za korupciju vodi vladu Federacije!? Prvi čovjek te stranke Bakir Izetbegović upotrebljava nacionalnu kartu, kaže da je "tužilaštvo pod političkim utjecajem. Ovo je samo nastavak napada na Bošnjake, prvo su odstranjeni iz vrha pravosuđa, a onda su postali više prisutni u optužnicama, naročito kada je ratni zločin u pitanju!"

Društvenim mrežama se širi video o kupovini izbora u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, ali se vlasti na to ne obaziru. Istovremeno, tokom 2019. godine donesena je samo jedna presuda za kaznena djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. I ta jedina presuda je okrivljenog - oslobodila!

Komentator portal Buka.ba, kaže da je BiH "službeno oteta i to demokratskim izborom većine!"

Tranzicija ka društvu demokracije je, prirodno, duga ali na zapadnom Balkanu nema kraja. "Stabilitokracija" se nastavlja porastom autokracije i netolerancije. Ekonomija je oteta od strane lokalnih oligarha s jakim vezama s vladajućim strankama. Logična posljedica je rast autoritarizma i netolerancije.

Rat je završio prije više od dva desetljeća. Ako politički lideri ne žele da tranzicija traje još toliko, prvo moraju odustati od retorike sukoba, strogo poštovati vladavinu prava i prestati čekati pritisak EU-a da nešto provedu. Rješenje njihovih problema nije u Bruxellesu nego kod kuće.

Piše: Nenad Pejić/DW
12.06.2020. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh