« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Bajsov apel Sloveniji zbog vinjeta

Hrvatsko Ministarstvo turizma od susjeda je zatražilo uvođenje tjednih i mjesečnih naknada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Todorić/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

turizam

,

vinjete

,

Damir Bajs

,

Ministarstvo turizma

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske  apeliralo je na Sloveniju da za autoceste uvede i  tjedne i mjesečne vinjete, kako bi turisti u tranzitu autocestu plaćali razmjerno vremenu korištenja, javio je jučer HTV.

Neravnopravan položaj

Upozoravaju da je Slovenija uvođenjem vinjeta Hrvatsku dovela u neravnopravan položaj prema drugim turističkim odredištima.

I Hrvatski autoklub će se preko austrijskih i njemačkih automoto udruga  priključiti ovoj akciji i pokušati utjecati na uvođenje vinjete  za kraća razdoblja, najvaljeno je.

Ministar turizma Damir Bajs obrazložio je apel presedanom koji je Slovenija učinila uvođenjem polugodišnjih i godišnjih vinjeta.

Osamdeset posto turista u Hrvatsku dolazi osobnim vozilimaMinistar Damir Bajs i glavni tajnik HAK-a Tomislav Družak suglasni su u ocjeni kako slovensko uvođenje vinjeta stavlja u neravnopravan položaj tranzitne putnike, posebice turiste, jer gotovo 92 posto njih u Hrvatsku dolazi cestama, a 80 posto osobnim automobilom, objavilo je jučer Ministarstvo turizma na službenim stranicama. 

- Europska iskustva govore da nijedna zemlja u EU nema takvu vrstu naplate. Svuda postoje kratkotrajne vinjete za desetak dana - rekao Bajs.

Slovenija planira sustavom kakav je uvela ostvariti minimalno 10-postotno povećanje prihoda od cestarina godišnje.

Premijer Janez Janša je prilikom uvođenja novih propisa istaknuo kako godišnje kroz Sloveniju prođe 50 milijuna osobnih vozila u tranzitu, a taj se broj  i dalje povećava. Polugodišnje vinjete koštaju 35, a godišnje 55 eura. Slovenija će, dakle, na ovom sustavu zaraditi najmanje 1,75 milijardi eura godišnje.    (METRO)

27.05.2008. 22:26:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh