« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ČIŠĆENJE

Bageri i kamioni odvoze smeće koje je iz Albanije stiglo na Pelješac

Dio poluotoka Pelješca trebao bi biti očišćen do kraja ovoga tjedna, smeće je stiglo iz Albanije

Smeće
Smeće (Cropix)
Više o

smeće

,

Pelješac

,

smeće u moru

Danas je počelo čišćenje i uklanjanje smeća koje je proteklih dana preplavilo srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana. Unatoč lošem vremenu, velikom moru i kiši, bageri i kamioni odvoze smeće na privremeno odlagalište u Orebić, tako da je dobar dio plaže u Trsteniku već očišćen, rekao je načelnik orebićke općine Tomislav Jurjević.

Otpad će sutra u Orebiću biti recikliran. U toj akciji sudjeluju ekološki brod iz Ploča, koji čisti more i podmorje, aktivisti udruge "Bohor" iz Vignja, a angažirali su se i lokalni poduzetnici.

Kako je rekao Jurjević, iz otpada je izdvojeno nekoliko strvina koje će biti predane ovlaštenim veterinarskim službama. "Ovaj dio poluotoka Pelješca trebao bi biti očišćen do kraja ovoga tjedna", rekao je Jurjević.

Državni Centar 112 izvijestio je danas da je smeće najvjerojatnije stiglo iz Albanije zbog višednevnog juga.

U moru su uočene plutajuće strvine koza, ovaca i divljih svinja te jedan uginuli dupin, kojeg je more izbacilo na plažu luke Trstenika, a jučer je poslan u Zagreb na ispitivanje. Osim strvina, procjenjuje se da je more nanijelo nekoliko desetaka tona drvenih i plastičnih otpadaka. Prijeti realna opasnost za plovidbu jer su ribari uočili plutajuća debla i komade drva.

Inspektorat zaštite okoliša javio je da nema bolničkog otpada bilo koje vrste koji dolazi s brodova.(hina/metro-portal)

23.11.2010. 15:03:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh