« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ODJEĆA NOVE GENERACIJE

Badekostim koji mijenja boju, može biti i nevidljiv

Iz Australije dolazi tkanina koja može prihvatiti bilo koju boju, a po potrebi može biti i nevidljiva

Bazen
Bazen (Shutterstock)
Više o

boje

,

badić

,

svjetlost

,

nevidljivost

,

Valentinovo putovanja

,

John Locke

Nova generacija odjeće dolazi iz Australije. Barem ako je suditi po fizičaru Alessandru Tunizu iz Sydneyja koji je sa svojim timom razvio vlakna koja mogu poprimiti bilo koju boju i biti nevidljiva, piše New Scientist. Testirana vlakna pokazala su odlične rezultate u teoriji i računalnim simulacijama, a nedavno su napravljeni i prvi prototipovi tkanine.

Materijal se dobiva kombinacijom već poznatih tehnika. S jedne strane koriste se konvencionalna staklena vlakna kroz koje putuje svjetlost, a s druge metamaterijali koji mogu lomiti svjetlost i sadrže strukture veličine valova svjetla. Na taj način utječu na valove i vlaknima mogu dati znatno poboljšanje optičke karakteristike.

>>Učinili da predmet postane nevidljiv, jesu li na redu i ljudi?

Australski fizičari namjeravaju od navedenih materijala proizvesti vlakna koja su toliko tanka da ne apsorbiraju svjetlost i dovoljno fleksibilna da se od njih može izrađivati odjeća. Staklena vlakna i metamaterijali pritom se zagrijavaju u čeličnom cilindru dok ne omekšaju te se potom razvlače u duljinu. Zahvaljujući takvoj obradi, vlakna je moguće u potpunosti kontrolirati valovima svjetlosti.

Hit na tulumima i plažama

"Uspjeli smo proizvesti vlakna koja su deset puta tanja od ljudske vlasi. Da bi došli do konačnog cilja, odnosno mijenjanja boje odjeće moramo vlakna stanjiti još deset puta. Tada će materijal ujedno izgledati nevidljivo pod određenim kutevima. Moći ćemo napraviti odjeću koja je nevidljiva po crvenom svjetlu i vidljiva po zelenom", objašnjava Alessandro Tunizo.

>>Stižu traperice protiv celulita i posteljina za bolji seks

Iako takva odjeća ne bi bila posebno praktična u svakodnevnom životu, odlično bi poslužila za razne kostime, partyje, a sigurno bi bila hit i na plažama. Vizije znanstvenika idu toliko daleko da smatraju kao bi navedena tehnologija mogla biti temelj za razvoj čarobnog plašta za nevidljivost.

11.09.2010. 23:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh