« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
WTF?

Bacaju se zastrašujuće količine hrane

U siromašnim državama problem je "gubitak" hrane, odnosno kvarenje tijekom žetve, pri skladištenju, transportu i obradi, a u bogatijim bacanje

Koliko se hrane baca
Koliko se hrane baca (UN)
Više o

bacanje hrane

,

UN

,

globalni standard

Trećina hrane baci se od mjesta njene proizvodnje do mjesta konzumacije, sve u vrijednosti od gotovo nevjerojatnih 940 milijardi dolara godišnje.

UN, kako bi se ovo smanjilo, uvodi globalni standard za mjerenje gubitka i bacanja hrane što bi zemljama trebalo pomoći da efikasnije skladište, transportiraju i konzumiraju hranu.

Proces utvrđivanja standarda za obračun izgubljene i bačene hrane i za podnošenje odgovarajućih izvješća predvodio je Svjetski institut za resurse a u njemu su sudjelovali i Forum za potrošačku robu, FAO, Program Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) i Svjetsko poslovno vijeće za održivi razvoj.

Standard uključuje međunarodne definicije i zahtjeve prema vladama, kompanijama i drugim organizacijama da podnose izvješća o utvrđenom gubitku i rasipanju hrane i da uspostave kontrolu nad tim procesima kako bi ih ublažile, tumače autori standarda.

Cilj je te inicijative preusmjeriti više hrane prema 800 milijuna pothranjenih ljudi širom svijeta i smanjiti emisiju štetnih plinova u proizvodnji nepojedene hrane, čiji udio u ukupnoj emisiji iznosi oko osam posto.

Inače, u siromašnim državama problem je "gubitak" hrane, odnosno kvarenje tijekom žetve, pri skladištenju, transportu i obradi, a u bogatijim bacanje.

UN-ov cilj i nije nešto ambiciozan - smanjiti bacanje i gubitak hrane upola do 2030.

06.06.2016. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh