« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
AZTN:

B.net ne može dokazati HT-ovo narušavanje tržišnog natjecanja

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tvrdi da HT nema vladajući položaj na tržištu i B.net nije uspio dokazati predatorsko ponašanje veće kompanije

B.net ne može dokazati HT-ovo narušavanje tržišnog natjecanja
B.net ne može dokazati HT-ovo narušavanje tržišnog natjecanja (Wikipedia)
Više o

HT

,

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

,

MAXtv

,

AZTN

,

Hrvatski telekom

,

najbolja hrana

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odbila je zahtjev tvrtke B.net Hrvatska protiv Hrvatskog telekoma (HT) za utvrđivanje sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu prijenosa televizijskih programa krajnjim korisnicima u Hrvatskoj i na tržištu iznajmljenih elektroničkih komunikacijskih vodova.

Iz Agencije ističu da su se navodi B.neta odnosili prije svega na spornu politiku cijena HT-a i to na dvije razine.

Na prvoj, prema mišljenju B.neta, HT se prilikom pružanja usluge prijenosa televizijskih programa (MAXtv) ponaša predatorski, odnosno pruža tu uslugu krajnjim potrošačima po cijenama nižim od njezinih troškova.

Na drugoj razini HT navodno prilikom pružanja usluge najma EK vodova (veleprodaja), koja je neophodna za pružanje maloprodajne usluge prijenosa programa, korisnicima tih usluga, poput operatera B.neta, naplaćuje tako visoke cijene da se njihova usluga čini neisplativom, odnosno nekonkurentnom HT-ovoj usluzi MAXtv-a.

Takvim politikama cijena HT dovodi konkurenciju na maloprodajnom tržištu odnosno davatelje usluga prijenosa televizijskih programa u "cjenovne škare" (engl. margin squeeze) i istiskuje ih s tržišta.

Agencija je u postupku pokrenutom po zahtjevu B.neta najprije trebala odrediti nalazi li se HT uopće u vladajućem položaju na mjerodavnom tržištu prijenosa televizijskih programa u Hrvatskoj, na kojem pruža uslugu MAXtv-a, te na kojem sudjeluju i ostali poduzetnici koji pružaju usluge kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije.

"Premda tržišni udio HT-a na ovom tržištu raste, Agencija je utvrdila da se primjenom Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i kriterija iz pravne stečevine EU koji vrijede za ocjenu postojanja vladajućeg položaja, ne radi o vladajućem položaju HT-a na tom tržištu", navodi se u priopćenju.

Nasuprot tome, utvrđena je izrazita dinamičnost i rast cjelokupnog tržišta pružanja usluga prijenosa televizijskih programa što se očituje u povećanju broja konkurenata i u snažnom rastu vrijednosti tržišta, a također je utvrđeno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih konkurenata na tržište.

U pogledu razine cijena MAXtv usluge, uvidom u strukturu troškova pružanja te usluge, Agencija nije pronašla dokaze koji bi upućivali na to da se radi o predatorstvu odnosno o cijenama ispod troškova pružanja usluge.

Vezano za dio zahtjeva koji se odnosi na istiskivanje s tržišta politikom cijena u veleprodaji, odnosno pružanja usluga najma EK vodova, Agencija je utvrdila kako B.net, kao i veći dio pružatelja usluga prijenosa televizijskih programa, u praksi pretežito koristi vlastitu infrastrukturu, a ne EK vodove HT-a, dok istodobno postoji i mogućnost korištenja vodova drugih poduzetnika (HEP-a, HŽ-a i dr.).

Iz tog razloga EK vodovi u vlasništvu HT-a ne predstavljaju nužan resurs za pružanje usluge prijenosa televizijskih programa krajnjim korisnicima, te ih većina poduzetnika niti ne koristi. Ističe se da je zato Agencija utvrdila kako niti u tom dijelu zahtjeva nema dokaza koji bi upućivali na zlouporabu vladajućeg položaja od strane HT-a.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja napominju kako su u cilju potpunog utvrđivanja činjenica u postupku aktivno surađivali s HAKOM-om kao nadležnim regulatornim tijelom, a pri donošenju odluke koristila se i komparativna pravna i stručna literatura i odluke Europske komisije i sudova EU. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 17:54:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh