« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SPREMA SE SPEKTAKL

Avataru i Naredniku Jamesu čak devet nominacija

Objavljene su nominacije za 82. Oscar koji će se održati 7. ožujka u teatru Kodak u Hollywoodu

(Getty Images)
Više o

Oscar

,

nominacije

Dodjelu nagrada vodit će komičarski par Steve Martin i Alec Baldwin koji zajedno nastupaju kao suparnici u borbi za ljubav Meryl Streep u filmu Previše je složeno (It's Complicated). Steve Martin već je vodio dodjelu Oscara, a Baldwinu će ovo biti prvi puta.

Ove se godine uvodi jedna novost, a to je da se za najbolji film nominira čak deset filmova umjesto dosadašnjih pet. Za najbolji film nominirno je sljedećih deset filmova: Avatar, Narednik James (Hurt Locker), Up in the Air, The Blind Side, Precious, District 9, Ozbiljan čovjek, Nemilosrdni gadovi, Sve o jednoj djevojci (An Education)  i animirani film Up (Nebesa). Zanimljivo je da su najviše nominacija, njih devet dobili filmovi bivših supružnika Jamesa Camerona (Avatar) i Katryn Bygelow (Narednik James).

U kategoriji za najboljeg redatelja borit će se Quentin Tarantino za Nemilosrdne gadove, Katryn Bygelow za The Hurt Locker, Cameron za Avatara, Lee Daniels za "Precious temeljen na romanu Push od Sapphire" i Jason Reitman, redatelj hvaljenog prvijenca Juno za novi film sa Clooneyem Up in the Air.

Za najbolji animirani film natječu se Nebesa, Koralina, Princeza i žabac, Fantastic Mr. Fox i The Secret of Kells.

U kategoriji za najbolju sporednu glumicu nominirane su Penelope Cruz (Devet), Vera Farmiga (Up in the Air), Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart), Anna Kendrick (Up in the Air) i Mo'Nique (Precious).

Borba za najbolju glavnu glumicu vodit će se između favoritkinje Sandre Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (Sve o jednoj djevojci), Gabourey Sidibe (Precious) i Meryl Streep (Julie & Julia).

Kod glumaca za titulu najboljeg borit će se Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Up in the Air), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) i Jeremy Renner (Narednik James).

Oscar za najboljeg muškog sporednog glumca pripast će jednom od ovih sretnika, Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (The Lovely Bones), Christoph Waltz (Inglourious Basterds).

Za najbolji strani film nominirani su Ajami, El Secreto de Sus Ojos, The Milk of Sorrow, Un Prophete i The White Ribbon.

02.02.2010. 15:42:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh