« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
UN

Autohtone zajednice održivo upravljaju poljoprivredom

Metode autohtonog stanovništva u upravljanju resursima hrane trebaju se uključiti u prijelaz prema održivijim sustavima opskrbe hranom, zaključak je Ujedinjenih naroda u izvješću

Oni znaju...
Oni znaju... (Arhiva)
Više o

UN

,

autohtoni proizvod

,

autohtone zajednice

Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda u petak je u Rimu predstavila zaključke svog istraživanja o prehrani domorodačkih skupina na različitim kontinentima. 

Stručnjaci su zaključili da narodi u procesu nabavke hrane štite prirodu i obogaćuju okoliš, piše agencija dpa. 

Istraživane su zajednice u Finskoj, Indiji, Kolumbiji, Kamerunu, Maliju, na Solomonskim otocima i u Gvatemali. 

Pokazalo se da su tri četvrtine količina ribe i mesa koje konzumira zajednica Inari Sami u Finskoj proizvedene na tom području.  

Zajednica Baka u Kamerunu dobiva 80 posto svoje hrane s vlastitih polja, stoji u izvješću. Svoju hranu prikupljaju kao lovci-sakupljači ili kroz trgovinu s drugim zajednicama. Ta kamerunska skupina koristi se više stotina biljaka u svojoj prehrani i medicini. 

FAO vidi problem u činjenici da je toj zajednici sve češće otežan put prema šumama zbog proglašavanja nacionalnih parkova i ekonomskih aktivnosti u regiji. 

U izvješću stoji i da su prehrambeni sustavi domorodačkog stanovništva neovisni, prepleteni s jezikom, tradicionalnim znanjem i kulturnom ostavštinom. Oni su i rezultat dobro razmotrenog sustava upravljanja tlom i njegovim učinkovitim korištenjem. 

FAO ističe da su zbog klimatskih promjena, migracija i ekonomskih aktivnosti sve češće brze promjene u opskrbnim lancima autohtonog stanovništva. 

UN strahuje da bi te autohtone zajednice mogle napustiti svoje tradicionalne prakse, primjerice s većim pristupom tržištu. 

To bi im olakšalo pristup potrepštinama, no oslabilo bi njihovu održivost i neovisnost prehrambenog sustava. 

28.06.2021. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh