Autohtone zajednice održivo upravljaju poljoprivredom
Metode autohtonog stanovništva u upravljanju resursima hrane trebaju se uključiti u prijelaz prema održivijim sustavima opskrbe hranom, zaključak je Ujedinjenih naroda u izvješću
Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda u petak je u Rimu predstavila zaključke svog istraživanja o prehrani domorodačkih skupina na različitim kontinentima.
Stručnjaci su zaključili da narodi u procesu nabavke hrane štite prirodu i obogaćuju okoliš, piše agencija dpa.
Istraživane su zajednice u Finskoj, Indiji, Kolumbiji, Kamerunu, Maliju, na Solomonskim otocima i u Gvatemali.
Pokazalo se da su tri četvrtine količina ribe i mesa koje konzumira zajednica Inari Sami u Finskoj proizvedene na tom području.
Zajednica Baka u Kamerunu dobiva 80 posto svoje hrane s vlastitih polja, stoji u izvješću. Svoju hranu prikupljaju kao lovci-sakupljači ili kroz trgovinu s drugim zajednicama. Ta kamerunska skupina koristi se više stotina biljaka u svojoj prehrani i medicini.
FAO vidi problem u činjenici da je toj zajednici sve češće otežan put prema šumama zbog proglašavanja nacionalnih parkova i ekonomskih aktivnosti u regiji.
U izvješću stoji i da su prehrambeni sustavi domorodačkog stanovništva neovisni, prepleteni s jezikom, tradicionalnim znanjem i kulturnom ostavštinom. Oni su i rezultat dobro razmotrenog sustava upravljanja tlom i njegovim učinkovitim korištenjem.
FAO ističe da su zbog klimatskih promjena, migracija i ekonomskih aktivnosti sve češće brze promjene u opskrbnim lancima autohtonog stanovništva.
UN strahuje da bi te autohtone zajednice mogle napustiti svoje tradicionalne prakse, primjerice s većim pristupom tržištu.
To bi im olakšalo pristup potrepštinama, no oslabilo bi njihovu održivost i neovisnost prehrambenog sustava.
Novi komentar