« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
NEPRIVLAČNE KUTIJE

Australija postrožila zakon protiv pušenja

Australska vlada će postrožiti svoj zakon o pušenju, koji je i dosad bio jedan od najstrožih u svijetu

Fotografija vijesti
Više o

Australija

,

zakon

,

pušenje

Tako će odrediti da sve kutije za cigarete imaju istu neprivlačnu boju prekrivenu upozorenjima o štetnosti pušenja, prenosi Hina. Kutije će biti zagasito maslinaste boje, a upravo je ta boja pušačima najmanje privlačna po rezultatima istraživanja, rekla je ministrica zdravstva Nicola Roxon. Oko 75 posto prednjeg dijela kutije cigareta i 100 posto stražnje strane prekrivat će fotografije organa zahvaćenih nekom od bolesti koje pušenje uzrokuje.

"Nove kutije će biti još manje privlačne pušačima i naglašavat će grozne posljedice koje nikotin predstavlja za zdravlje", objasnila je ministrica. Bude li prihvaćen, zakon će od 2012. ograničiti uporabu loga duhanske industrije i korištenje boja, a jedino što će razlikovati kutije je marka i ime proizvoda koji će svi biti ispisani jednakim slovima.

To je nastavak vladine kampanje kojom je već ograničeno reklamiranje duhanskih proizvoda. U Australiji zbog posljedica konzumiranja duhanskih proizvoda svake godine umre 15 tisuća ljudi, što vladu stoji 31,5 milijarda australskih dolara (169 milijarda kuna) uz liječenje i gubitak produktivnosti, istaknula je ministrica.

Proizvođači duhana su žestoko prosvjedovali i Imperial Tobacco Australia je upozorio da će se boriti protiv uvođenja zakona o jednobojnim kutijama cigareta. British American Tobacco Australia smatra da se tim planom krši pravo na brend i intelektualno vlasništvo.

07.04.2011. 10:15:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh