« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina
NAPOKON?

Australija obećala obnovu i zaštitu Velikog koraljnog grebena

Obećano je 312 milijun eura za obnavljanje i zaštitu Velikog koraljnog grebena, bisera baštine čovječanstva kojemu prijete klimatske promjene

Napokon akcija!
Napokon akcija! (Arhiva)
Više o

Austrija

,

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben je goruća tema, a napokon je stiglo obećanje australske vlade o ulaganju 312 milijuna eura u njegovo obnavljanje i zaštitu zbog šteta nastalih klimatskim promjenama.

Veliki koraljni greben u većoj opasnosti no što se mislilo Greben koji se proteže na oko 348.000 četvornih kilometara duž australske obale i predstavlja najprostraniju koraljnu tvorevinu u svijetu, trpi posljedice zbog porasta temperature vode.

Grebenu prijeti industrijska te poljoprivredna aktivnost kao i invazivna morska zvijezda koja proždire koralje - trnova kruna. Premijer Malcolm Turnbull kazao je da će više od 500 milijuna australskih dolara (312 milijuna eura) biti deblokirano za poboljšanje kvalitete vode, borbu protiv predatora i jačanje mjera obnove.

Inače, Veliki koraljni greben privlači milijune turista i pridonosi sa 6,4 milijardi dolara godišnje nacionalnom gospodarstvu.

29.04.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh