« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
EKO

Australija će uvesti porez na CO2

Pet stotina glavnih zagađivača plaćat će porez po toni čime bi se prikupilo preko 9 milijardi dolara za tri godine

Porezom na emisije CO2 Australija želi sačuvati okoliš
Porezom na emisije CO2 Australija želi sačuvati okoliš (Shutterstock)
Više o

prodaja kvota CO2

,

porez na zagađivanje

Australija je u nedjelju objavila plan o uvođenju poreza od 23 australska dolara po toni ugljičnog dioksida za 500 najgorih zagađivača od 2012. godine i tako utrla put usvajanju najopsežnijeg nacrta trgovanja emisijskim kovotama izvan Europe, prenose australski mediji.

Premijerka Julia Gillard je priopćila da će kompanije koje najviše zagađuju morati plaćati spomenutih 23 dolara uz godišnju kamatu od 2,5 posto, prije nego sredinom 2015. godine manjinska vlada krene s kontroverznim planom trgovanja ugljičnim dioksidom.

"Australci žele učiniti pravu stvar s okolišem", kazala je Gillard čija je zemlja među najbogatijim državama svijeta najveći zagađivač glede emisije CO2 po glavi stanovnika

"Zato ova vlada želi provesti opsežan plan za čistu energetsku budućnost našeg naroda", dodala je. Istaknula je da će njezina vlada u prve tri godine spomenutog opsežnog nacrta potrošiti 9,2 milijarde dolara zagađivačkim industrijama poput proizvodnje čelika i aluminija kako ne bi propale, a također će pomoći u zatvaranju najstarijih i najprljavijih električnih centrala. Australija, glavni svjetski izvoznik ugljena, oslanja se na ugljen u 80 posto prizvodnje struje. Ugljen je odgovoran za 37 posto od sveukupne emisije štetnih plinova u Australiji.

Premijerka je također umirila javnost riječima da "niti jedan Australac neće zbog ovih promjena morati plaćati veći porez". Kako cijela stvar ipak košta, analitičari su nakon objavljivanja svih pojedinosti plana izjavili da je vidljivo da su najveći "dobitnici" zbog uvođenja cijene na CO2 obitelji s malim i srednjim primanjima te umirovljenici samci.

10.07.2011. 13:43:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh