« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SVE JE SPREMNO

Atlantis u ponedjeljak kreće popraviti 'svemirski WC'

Vremenska prognoza je povoljna pa je NASA dala zeleno svjetlo za put do ISS-a čijim astronautima se pokvario sustav za recikliranje urina

(Getty Images)
Više o

NASA

,

ISS

,

Međunarodna svemirska stanica

,

space shuttle Atlantis

,

sustav za recikliranje urina

Američka svemirska agencija NASA u nedjelju je odobrila lansiranje raketoplana Atlantis prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) koje je predviđeno za ponedjeljak poslijepodne.

Atlantis bi trebao poletjeti u 14.28 sati po istočnoameričkom vremenu iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, sa šest astronauta i dva velika kontejnera s rezervnim dijelovima za ISS, priopćila je NASA.

Vremenska prognoza za ponedjeljak je povoljna.

Lansiranje Atlantisa je dosad 129. misija u programu 'space shuttle' i posljednja u ovoj godini. Godina 2010. predviđena je kao posljednja u programu 'space shuttle', koji bi trebao naslijediti program Constellation, temeljen na raketi Ares.

Jedan od problema koji će misija Atlantisa rješavati je pokvareni sustav za recikliranje urina, dio sustava za recikliranje otpadne vode na ISS-u. Sustav ima mehanički kvar pa je odlučeno da ga se vrati na Zemlju radi popravka.

U međuvremenu, ISS će imati ograničene mogućnosti recikliranja vode, ali to ne bi trebalo predstavljati problem za astronaute, kazali su dužnosnici NASA-e.

Zapovjednik Charlie Hobaugh vodit će šesteročlanu posadu Atlantisa u 11-dnevnu misiju, uz tri predviđene svemirske šetnje tijekom kojih će astronauti pričvrstiti kontejnere s rezervnim dijelovima na oplatu ISS-a. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 20:15:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh