« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
NEVJEROJATNO!

Astronomi otkrili izvor svog zlata, platine i srebra u svemiru

Platina i zlato najskuplje su tvari na Zemlji, a ako vas zanima gdje ih ima u nevjerojatnim količinama, morat ćete u svemir

Neutronska zvijezda u usporedbi s Chicagom
Neutronska zvijezda u usporedbi s Chicagom (LIGO-Virgo/Daniel Schwen/Northwestern)
Više o

zlato

,

srebro

,

platina

Osim što su platina i zlato najskuplje tvari na Zemlji, njihova privlačnost uskoro bi mogla porasti zahvaljujući novim saznanjima o njihovim žestokom, radioaktivnom, kozmičkom nastanku.

Znanstvenici koji su osvojili Nobelovu nagradu za otkrivanje gravitacijskih valova, nedavno su objavili da je po prvi puta zabilježen sudar dviju neutronskih zvijezda, što je potaknulo njihove kolege diljem svijeta da teleskope okrenu prema događaju i zabilježe radio valove, X i gama zračenje.

Njihove snimke pokazuju stvaranje nemjerljivih količina platine, zlata i srebra, uključujući jod koji se može pronaći u ljudskom tijelu te uranij, važni sastojak u nuklearnom oružju. 

Sudar dviju neutronskih zvijezda najvjerojatnije je rezultirao stvaranjem crne rupe, a mali dio jedne od zvijezda koji je uspio "pobjeći" mogao bi se pretvoriti u planet sličan Zemlji na kojemu bi se s vremenom mogao razviti život i na kojem će u tom slučaju biti pronađeni isti elementi koji se nalaze i na našem planetu.

25.10.2017. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh