« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
NAPREDAK

Astronauti pripremaju ISS za komercijalne letjelice

Dvoje astronauta NASA-e u petak su na 6 i pol sati napustili Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) radi svemirske šetnje tijekom koje će instalirati parkirno mjesto za nadolazeće komercijalne svemirske letjelice

Stižu komercijalni letovi
Stižu komercijalni letovi (Arhiva)
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

ISS

,

SpaceX

,

Dragon

,

Starliner

Međunarodna svemirska postaja opremljena je dokom za komercijalne letjelice koji su postavili dva NASA-ina astronauta.

Zapovjednik postaje Jeff Williams i inženjerka Kate Rubins izašli su izvan postaje oko 12 i 15 po srednjoeuropskom vremenu, te su se uputili prema pristaništu koju su nekad koristili NASA-ini Space Shuttleovi, prenijela je NASA-ina televizija.

"Odličan pogled", rekla je Rubins, koja je na svojoj prvoj svemirskoj šetnji.

Od prizemljenja flote shuttleova 2011., SAD je ovisan o Rusiji koja prevozi njegove astronaute do ISS-a, što košta više od 70 milijuna dolara po osobi.

Williams i Rubins tijekom ove svemirske šetnje planiraju instalirati adapter na bivše pristanište shuttleova koji će omogućiti komercijalnim svemirskim taksijima, koje razvijaju Space Exploration Technologies i Boeing, da pristanu na ovu postaju koja vrijedi 100 milijardi dolara i orbitira na 400 kilometara od Zemlje.

Kalifornijska tvrtka SpaceX, vlasništvo tehnološkog poduzetnika Elona Muska, planira započeti testne letove svoje nove putničke kapsule Dragon do ISS-a u 2017. godini, a premijerni let Boeingove CST-100 Starliner kapsule očekuje se 2018. godine.

NASA se nadala da će imati dva nova pristaništa već prošle godine, no oprema je uništena tijekom nesreće SpaceX-ovog teretnog broda u srpnju 2015. godine.

20.08.2016. 18:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh