Metro-portal.hr

objavljeno 20.08.2016. 18:19:00
NAPREDAK

Astronauti pripremaju ISS za komercijalne letjelice

Dvoje astronauta NASA-e u petak su na 6 i pol sati napustili Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) radi svemirske šetnje tijekom koje će instalirati parkirno mjesto za nadolazeće komercijalne svemirske letjelice

Stižu komercijalni letovi
Stižu komercijalni letovi (Arhiva)

Međunarodna svemirska postaja opremljena je dokom za komercijalne letjelice koji su postavili dva NASA-ina astronauta.

Zapovjednik postaje Jeff Williams i inženjerka Kate Rubins izašli su izvan postaje oko 12 i 15 po srednjoeuropskom vremenu, te su se uputili prema pristaništu koju su nekad koristili NASA-ini Space Shuttleovi, prenijela je NASA-ina televizija.

"Odličan pogled", rekla je Rubins, koja je na svojoj prvoj svemirskoj šetnji.

Od prizemljenja flote shuttleova 2011., SAD je ovisan o Rusiji koja prevozi njegove astronaute do ISS-a, što košta više od 70 milijuna dolara po osobi.

Williams i Rubins tijekom ove svemirske šetnje planiraju instalirati adapter na bivše pristanište shuttleova koji će omogućiti komercijalnim svemirskim taksijima, koje razvijaju Space Exploration Technologies i Boeing, da pristanu na ovu postaju koja vrijedi 100 milijardi dolara i orbitira na 400 kilometara od Zemlje.

Kalifornijska tvrtka SpaceX, vlasništvo tehnološkog poduzetnika Elona Muska, planira započeti testne letove svoje nove putničke kapsule Dragon do ISS-a u 2017. godini, a premijerni let Boeingove CST-100 Starliner kapsule očekuje se 2018. godine.

NASA se nadala da će imati dva nova pristaništa već prošle godine, no oprema je uništena tijekom nesreće SpaceX-ovog teretnog broda u srpnju 2015. godine.

20.08.2016. 18:19:00
http://metro-portal.hr/astronauti-pripremaju-iss-za-komercijalne-letjelice/99703/