« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
SKLANJANJE U SOJUZ

Astronauti na ISS-u bježali pred svemirskim otpadom

Posada Međunarodne svemirske stanice bila je primorana skloniti se u kapsule za evakuaciju jer su kraj postaje projurili dijelovi starog ruskog satelita

Fotografija vijesti
Više o

Međunarodna svemirska stanica

,

ISS

,

svemirski otpad

,

Sojuz

,

astronauti

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici, javlja Hina.

Ovaj zalutali komad potječe s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljači 2009. sudario s američkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33.

Ruska svemirska agencija priopćila je da je dio satelita proletio mimo međunarodne stanice, zbog čega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povući u dvije kapsule Sojuz.

Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde.

"Opasnost je prošla", rekao je čelnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks. "Kozmonauti su se vratili kako bi nastavili svoj posao", dodao je.

Sličan izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara.

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir.

Ti komadi potječu od starih satelita i viših stupnjeva raketa koje se raspadaju u svemiru.

ISS na kojemu stalno boravi međunarodna ekipa koja se bavi znanstvenim istraživanjem, kruži putanjom na oko 350 km iznad Zemlje i obiđe planet za 90 minuta leteći brzinom od 28.000 km/h.

24.03.2012. 14:09:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh