Metro-portal.hr

objavljeno 24.03.2012. 14:09:48
SKLANJANJE U SOJUZ

Astronauti na ISS-u bježali pred svemirskim otpadom

Posada Međunarodne svemirske stanice bila je primorana skloniti se u kapsule za evakuaciju jer su kraj postaje projurili dijelovi starog ruskog satelita

Fotografija vijesti

Dio starog ruskog satelita proletio je punom brzinom blizu Međunarodne svemirske stanice (ISS), nagnavši posadu da se skloni u dvije kapsule Sojuz, izvijestili su u subotu ruski dužnosnici, javlja Hina.

Ovaj zalutali komad potječe s ruskog satelita Kosmosa 2251 lansiranog 1993. koji se u veljači 2009. sudario s američkim komunikacijskim satelitom Iridiumom-33.

Ruska svemirska agencija priopćila je da je dio satelita proletio mimo međunarodne stanice, zbog čega su se astronauti - trojica Rusa, dvojica Amerikanaca i Nizozemac - morali povući u dvije kapsule Sojuz.

Kapsule Sojuz ruske proizvodnje spojene su s ISS-om a posade ga koriste za povratak za Zemlju nakon obavljene misije ili u slučaju nužde.

"Opasnost je prošla", rekao je čelnik u kontrolnom centru ruske misije za agenciju Interfaks. "Kozmonauti su se vratili kako bi nastavili svoj posao", dodao je.

Sličan izgred se dogodio u lipnju prošle godine kada je neidentificirani predmet proletio još bliže ISS-a, na nekih 250 metara.

Milijuni komada metala, plastike i stakla kruže oko Zemlje, kao posljedica 4.600 lansiranja u 55 godina koliko traju letovi u svemir.

Ti komadi potječu od starih satelita i viših stupnjeva raketa koje se raspadaju u svemiru.

ISS na kojemu stalno boravi međunarodna ekipa koja se bavi znanstvenim istraživanjem, kruži putanjom na oko 350 km iznad Zemlje i obiđe planet za 90 minuta leteći brzinom od 28.000 km/h.

24.03.2012. 14:09:48
http://metro-portal.hr/astronauti-na-iss-u-bjezali-pred-svemirskim-otpadom/69411/