« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
NAJAVE

Art terapija u GMK

Pojavila se potreba za odgovornim i usmjerenim promišljanjem o vlastitom mentalnom zdravlju kao i zdravlju drugih članova zajednice

Više o

Galerija Miroslav Kraljević

,

GMK

,

Art terapija

Ciklus radionica kreativnog izražavanja u čijem je fokusu art terapija pilot je program udruge GMK te je sastavni dio interdisciplinarnog pristupa društvenim pitanjima u kojima je umjetnost medij komunikacije i interakcije.

S obzirom na to da je cjelogodišnji program GMK 2021. usredotočen na temu politika solidarnosti, ovaj se projekt dotiče osnove za uspješno uzajamlje, a to je stabilan odnos prema poimanju sebe i svoje okoline. Uslijed aktualne epidemiološke situacije veliki broj ljudi našao se u karanteni i/ili samoizolaciji pri čemu se većina susrela sa snažnom introspekcijom koja je zbog hektične svakodnevnice učestalo zanemarena.

Sukladno tome, pojavila se potreba za odgovornim i usmjerenim promišljanjem o vlastitom mentalnom zdravlju kao i zdravlju drugih članova zajednice. Stoga je ovaj ciklus radionica usmjeren prema promoviranju važnosti mentalnog zdravlja, razumijevanju nas samih te poticanju solidarnog djelovanja prema ostalima u zajednici.

Voditeljica radionice je Tara Beata Racz, magistra psihologije i akademska slikarica sa završenom edukacijom i iskustvom u provođenju art terapije te sa snažnim senzibilitetom i znanjem kojim može konstruktivno pridonijeti podizanju svijesti o mentalnom zdravlju. Nadalje, neposredno uključivanje u radionice jedna je od provjerenih metoda aktivnog učenja stoga ovaj ciklus radionica utjelovljuje horizontalne metode edukacije i rada.

Terapija umjetnošću u sebi integrira ekspresivne karakteristike umjetnosti i eksplorativne karakteristike psihoterapije. U terapiji umjetnošću naglasak je na stvaralačkom procesu i umjetničkom predmetu kao sredstvima izražavanja i komunikacije koji zajedno s terapeutom i klijentom čine dinamičku prostornu trijadu.

Tehnike terapije umjetnošću temelje se na činjenici da je slika u bližem kontaktu s nesvjesnim, te da čovjekove misli i osjećaji koji dolaze iz nesvjesnog puno prije nalaze svoj izraz u slikama nego riječima.

Cilj ovih radionica je da se umjetničkim i kreativnim aktivnostima pomogne pojedincu da se prilagodi novonastalim izazovima u svojoj okolini, da potakne samorazumijevanje, da razvija empatiju i suosjećanje te da poboljša kvalitetu života.

Ovaj ciklus radionica zamišljen je u obliku kreativnih likovnih radionice u ukupnom trajanju od mjesec dana. Radionice bi se održavale jednom tjedno u trajanju od 2 sata (120 minuta). Radionice su konceptualizirane tako da se jedna radionica nadovezuje na drugu međusobno se nadopunjujući, te se na kraju ciklus zaokružuje u cjelovito iskustvo prirodnog tijeka. S obzirom na trajanje i na aktualnu epidemiološku situaciju te prostorne mogućnosti GMK radionica je namijenjena za 10 polaznika. Radionice su namijenjene svim zainteresiranim pojedincima, no poseban je fokus na mlađim odraslim osobama kao i osobama koje u svojoj neposrednoj blizini (obitelji, prijatelji) imaju osobu koja se susreće s preprekama po pitanju mentalnog zdravlja.

30. 3. u 18h održat će se u prostoru GMK predavanje o art terapiji kao svojevrstan uvod i opsežnije informiranje o temi. 

U nastavku, od 19h održat će se prva radionica tako da svi zainteresirani mogu prisustvovati radionici. 

Zbog epidemiološke situacije samo bismo vas zamolili da nam najavite svoj dolazak na e-mail: info@g-mk.hr.

Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam se javite na e-mail: info@g-mk.hr

Program Art terapija u GMK podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Rad GMK podržava Zaklada Kultura Nova i INA d.d. 

08.03.2021. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh