« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Arheološka senzacija u NP Krka: ‘Mona Lisa’ od 8 mm

Nalaz drniških arheologa datira iz 1. stoljeća prije Krista

Unikatan nalaz kod Ivoševaca
Unikatan nalaz kod Ivoševaca
Više o

NP Krka

,

Drniš

,

arheologija

Lik žene s osmijehom Mona Lise utisnut u grumen feničke staklene paste iz 1. stoljeća prije Krista, otkrili su drniški arheolozi tijekom iskapanja rimskog vojnog amfiteatra i pomoćnog vojnog logora kod Ivoševaca u Nacionalnom parku ‘Krka’.

Riječ je o jedinstvenom nalazu kakav još nije viđen na našim prostorima. Grumen staklene paste ima promjer od svega osam milimetara, a lice žene nacrtano je tako precizno da to izaziva divljenje i čuđenje. Drevni majstori očito su znali vještine i imali vrlo precizne alate pomoću kojih su bili u stanju napraviti tako finu minijaturu da je njezino ljepotu moguće vidjeti samo uz pomoć povećala.

- Našli smo više primjeraka rimskog novca i dijelova vojne opreme, zatim nakit, razne medicinske instrumente te ulomke staklenog posuđa među kojim pozornost privlače posude izrađene tehnikom ‘tisuću boja’ u sirijskim i egipatskim radionicama - kazao nam je arheolog Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniša i voditelj iskapanja.

Pompejski modelOve će godine biti rekonstruiran i dio gledališta amfiteatra, i to prema modelu koji je primijenjen na gradskom amfiteatru u Pompejima koji je ostao u sačuvan jer je bio zatrpan nakon erupcije Vezuva, doznali smo od Joška Zaninovića.

Među nalazima osim ‘Mona Lise’, pozornost privlači i savršeno očuvani zlatnik cara Augusta iz 1. stoljeća prije Krista. Svi nalazi od početka iskapanja rimskog amfiteatra kod Ivoševaca, od 2003. do danas, upravo se katalogiziraju i pripremaju za izlaganje.

Oni će biti dijelom stalnog postava arheološke zbirke koja će prije početka ovogodišnje turističke sezone biti otvorena u preuređenoj bivšoj vojarni u Puljanima. Osim izvornog materijala posjetitelji će moći vidjeti brojne fotografije i crteže s rekonstrukcijama života vojnika u vojnom logoru i municipiju Burnumu uz koji je izgrađen i amfiteatar. (Stanko Ferić/EPEHA) 

19.02.2008. 00:44:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh