« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
PRAVO IZNENAĐENJE

Argentina usvojila zakon o istospolnim brakovima

Argentina je postala prva zemlja u Latinskoj Americi koja homoseksualnim parovima dopušta sklapanje braka i usvajanje djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

homoseksualci

,

Argentina

,

istospolni brakovi

Argentinski senat usvojio je zakon o istospolnim brakovima u četvrtak, nakon 14-satne rasprave koju su pratili prosvjedi stotina ljudi okupljenih pred parlamentom. Senatori su zakon usvojili s 33 glasa za i 27 protiv te tri suzdržana.

"Postali smo demokratičnije društvo. Ovo je nešto što bi svi trebali proslaviti", rekla je Maria Rachid, aktivistica za prava gay osoba dok su se pristaše zakona grlile i skakale u zrak od sreće nakon objave rezultata glasovanja.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez podržava istospolne brakove i očekuje se da će potpisati zakon kada se vrati iz posjeta Kini. Novinskoj agenciji Telam izjavila je da je zakon "pozitivan korak koji brani prava manjina".

Argentina, deklarativno katolička zemlja, sada je na čelu borbe za prava homoseksualaca u regiji. Crkveni čelnici zauzimali su se protiv toga poteza, okupivši desetke tisuća prosvjednika, od djece do staraca, na prosvjedu pred Kongresom.

No, ankete pokazuju da većina Argentinaca podupire istospolne brakove. (hina/metro-portal)15.07.2010. 19:54:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh