« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZAHTJEV ZA BLOKADOM

Argentina pokušava Britancima zabraniti istraživanja nafte na Falkandskom otočju

Glavni tajnik UN-a mogao bi posredovati "ako se obje strane dogovore"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Argentina

,

Falklandski otoci

,

istraživanje nafte

Argentina je od Ujedinjenih naroda zatražila da posreduju u sporu s Velikom Britanijom oko britanskih planova za iskorištavanjem potencijalnih ležišta nafte oko obala Falklandskog otočja, zbog kojeg su dvije zemlje vodile rat 1982. godine.

Falklandsko otočje u Argentini nazivaju Malvini, i ono je uključeno u sve državne zemljovide kao integralni dio argentinskog teritorija.

Otočje je bilo poprište kolonijalnog naseljavanja i osvajanja u 18. i 19. stoljeću, uz britansko, francusko, američko i argentinsko uplitanje, a od 1833. je u britanskom posjedu.

"To je ilegalno, protivno međunarodnom pravu i protiv želje Ujedinjenih naroda", rekao je argentinski ministar Taiana o britanskom istraživanju nafte.

Nije odgovorio na pitanje koje su rezolucije UN-a prekršene bušenjem ili hoće li će njegova zemlja tražiti rezoluciju protiv istraživanja od Opće skupštine UN i Vijeća sigurnosti UN-a.

"Mi ćemo se braniti svim sredstvima koja nam pruža diplomacija i međunarodno pravo", kazao je Taiana.

Glavni tajnik UN-a mogao bi posredovati "ako se obje strane dogovore", izjavio je njegov glasnogovornik Ari Gaitanis.

Falklandsko otočje, zajedno s otočjem Južna Georgija i Sandwich u južnom Atlantiku, suvereni su britanski teritoriji i njihovi stanovnici imaju pravo na razvoj naftnih polja u svojim teritorijalnim vodama, izjavio je Mark Lyall Grant, stalni britanski predstavnik pri UN-u. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 07:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh