« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
POČETAK RJEŠENJA

Arbitražni sporazum u ponedjeljak stupa na snagu

Sporazum je potpisan prije nešto više od godinu dana između hrvatske i slovenske vlade, a 29. studenoga napokon stupa na snagu

Jadranka Kosor i Borut Pahor
Jadranka Kosor i Borut Pahor (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

granični spor

,

arbitražni sporazum

Hrvatska i Slovenija razmijenile su u četvrtak diplomatske note kojima su se međusobno izvijestile o okončanju unutarnjih postupaka potrebnih za stupanje na snagu Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, potpisanog u Stockholmu 4. studenoga prošle godine, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

 

Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora između Slovenije i Hrvatske stupit će na snagu prvog dana tjedna koji slijedi nakon razmjene diplomatskih nota, odnosno u ponedjeljak, 29. studenoga 2010. godine.

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja. Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti, te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja.

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa.

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a. (hina/metro-portal)

25.11.2010. 20:21:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh