« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SLOVENSKI SUD:

Arbitražni sporazum nije u suprotnosti sa slovenskim ustavom

Slovenski ustavni sud presudio je da je zakon kojim je parlament ratificirao arbitražni sporazum s Hrvatskom ustavan

Jadranka Kosor i Borut Pahor
Jadranka Kosor i Borut Pahor (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

slovenski parlament

,

arbitražni sporazum

Zakon kojim je slovenski parlament ratificirao arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u suprotnosti sa slovenskim ustavom, odlučio je slovenski ustavni sud, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Ustavnost zakona o arbitraži ustavni suci razmatrali su na zahtjev oporbe koja je tvrdila da je zakon o ratifikaciji sadržajno suprotan slovenskom ustavu, jer bi arbitražno vijeće za rješavanje graničnog prijepora moglo definirati morsku granicu s Hrvatskom drukčije od načina kako je određena u slovenskoj ustavnoj povelji iz 1991. godine, pa bi u tome bila potrebna izmjena važećeg ustava.

Odluku da je zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u skladu s ustavom slovenski ustavni suci donijeli su jednoglasno još 7. listopada, a u ponedjeljak ju je objavio glavni tajnik ustavnog suda Erik Kerševan.

Odlukom tog suda uklonjena je zadnja prepreka da dvije države razmijene note kojima će potvrditi da je arbitražni sporazum, što ga je Hrvatski sabor ratificirao još lani, a slovenski parlament ove godine (nakon čega je potvrđen i na referendumu) postao važeći dokument međunarodnog prava. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 17:04:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh