« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
jadranka kosor:

Arbitražni sporazum je domoljubna odluka

U Saboru se danas vodi rasprava o davanju suglasnosti Vladi za potpisivanje arbitraže sa Slovencima

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Olli Rehn

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Damir Kajin

,

arbitražni sporazum

Premijerka Jadranka Kosor danas je u Hrvatskom saboru izjavila da je arbitažni sporazum sa Slovenijom za nju domoljubna odluka. Pozvala je saborske zastupnike da joj dadu suglasnost za potpisivanje sporazuma, istaknuvši da je predloženi sporazum bolji za Hrvatsku od prvog prijedloga Ollija Rehna.

"Na kraju smo teških i dugih razgovora i pregovora i sada je sve u vašim rukama. Ako odlučite da to mogu učiniti potpisat ću sporazum s Pahorom, ako ne tada ćemo se odlučiti na nešto drugo jer takva je procedura", rekla je u svom uvodu premijerka Kosor dodajući da je sporazum sa Slovencima završni put prema Europi, te posebno naglasila kako ima podršku predsjednika Mesića.

"Ovo je za mene domoljubna odluka - jesmo li pri završetku pregovora ili ćemo ostati na mjestu desetak i više godina. I o tome se odlučuje u Hrvatskom saboru", poručila je premijerka sa saborske govornice.

Odbacila je prozivke da je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u tajnosti dogovorila pristup Slovenije otvorenom moru, ističući da u pregovorima ništa nije zatajila, iako je, dodala je, tiha diplomacija na djelu bila do samog kraja pregovora.

"Da smo sa svakom spornom odredbom izlazili u javnost, Pahor i ja nikada se, a možda ni tada, ne bi dogovorili", kazala je.

Kosor je ocijenila da je arbitražni sporazum bolji od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je Sabor prihvatio, budući da je taj prijedlog koristio termin "kontakt" Slovenije s otvorenim morem, a današnji sporazum govori o "vezi prema otvorenom moru".

Boljim rješenjem za Hrvatsku i bitnom razlikom u odnosu na prvi Rehnov prijedlog ocijenila je i odredbu iz novog sporazuma po kojemu bi procesni rokovi počeli teći tek kada Hrvatska potpiše pristupni pregovor s EU i zaključi pregovore. Po Rehnovom prijedlogu, naime, arbitražni sud odluku mora donijeti u roku od jedne godine.

IDS-ov Damir Kajin reagirao je na premijerkina obećanja:

"Kada je Kosor bila prvi dan u Ljubljani ja sam rekao da ćemo izgubiti 115 kvadratnih kilometara teritorijalnog mora, a tada me se ismijavalo da vodim nekakvu kampanju. Nažalost, sad imamo 'razgraničenje na moru'", kaže Kajin.

"Digla se velika prašina oko ovog sporazuma, a ova prašina ulazi u pluća!", naglasio je predsjednik kluba SDP-a Zoran Milanović podsjetivši kako su ga zvali u Banske dvore prošlog tjedna kada se spominjala dvotrećinska većina dok im danas treba obična većina u Saboru.

U SDP-u smatraju da je ova situacija gora od sporazuma Račan-Drnovšek, a od HDZ-a čekaju ispriku za dugogodišnje laži o dogovorima sa Slovencima.

02.11.2009. 10:29:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh