« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BORUT PAHOR:

Arbitraža je dobra stvar

Propustiti priliku za potpisivanje arbitražnog sporazuma štetilo bi našim nacionalnim interesima, poručio je Pahor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

Piranski zaljev

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

Slovenski premijer Borut Pahor u srijedu je izjavio da je prijedlog arbitražnog sporazuma kojim bi Hrvatska i Slovenija svoj granični prijepor prepustile arbitražnom tribunalu dobar.

Govoreći na konferenciji za novinare na kojoj je najavio da će dosadašnju ministricu za lokalnu samoupravu Zlatu Ploštajner, koja je ovih dana dala ostavku, na prijedlog vlade zamijeniti dr. Henrik Gjekeš, kojega je predložila koalicijska stranka umirovljenika DESUS, Pahor nije želio odgovarati na pitanja o odnosima s Hrvatskom.

Komentirao je, međutim, izjavu prvog predsjednika slovenskog parlamenta Franca Bučara da je arbitražni sporazum koji je dogovorio s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i Europskom unijom slab i da ga ne bi trebalo potpisati jer ugrožava slovenske nacionalne interese.

"Bučara smatram velikim političkim i moralnim autoritetom, ali se u ovom slučaju vara. Sporazum o arbitraži je što se tiče načina određivanja granice dobar. Propustiti priliku da ga potpišemo štetilo bi našim nacionalnim interesima", rekao je Pahor novinarima.

Slovenski premijer nije želio odgovoriti kada će se sastati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i kada bi sporazum o arbitraži mogao biti parafiran ili potpisan.

Bučar, koji je bio predsjednik slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljivanja, ovih je dana dao više medijskih izjava u kojima je rekao da nikad ne bi potpisao sporazum o arbitraži s Hrvatskom da je na Pahorovu mjestu.

"Slovenija se pristankom na arbitražu odriče cjelovitosti Piranskog zaljeva", rekao je Bučar za Slovensku televiziju i komercijalnu TV postaju A-kanal, tvrdeći da je arbitražni sporazum koji je nametnut slovenskom premijeru skrojen po želji Hrvatske i protiv slovenskih interesa.

Otkako je postigao ljubljanski dogovor s hrvatskom premijerkom Kosor, Pahor ustrajno ponavlja da će arbitraža odlučivati o slovenskom kontaktu s otvorenim morem, što je slovenski nacionalni interes, te da je arbitražni sporazum među ostalim i rezultat slovenskih amandmana na prvi prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna iz sredine lipnja ove godine. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 17:40:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh