« Film
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
FILMOVI

Antiromantični tjedan na platformi volimdokumentarce.net

Antiromantični tematski ciklus Restarta i Dokukina donosi četiri dokumentarna ostvarenja koja se bave najrazličitijim oblicima ljubavi. Popust uz kôd SAMOLJUBAV

Volimdokumentarce.net
Volimdokumentarce.net (Arhiva)
Više o

volimdokumentce.net

,

dokumentarci

Bliži se Valentinovo, taj dan u godini kad osjećamo pritisak romantične ljubavi upakirane u potrošački imperativ vječnog pitanja „s kim, gdje i kako provesti Dan zaljubljenih?" jer veljača je navodno mjesec ljubavi, a na njezin 14. dan naprosto moramo provesti u romantičnom izlasku u dvoje.

Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi „za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja" volimdokumentarce.net stoga donose antiromantični tematski ciklus koji nas podsjeća da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava. Počevši od ove srijede, 10. veljače pa do srijede, 17. veljače bavimo se prikazima najrazličitijih oblika ljubavi i to kroz četiri dokumentarna ostvarenja koja će u ovom tjednu biti snižena u pola cijene, točnije za iznos od desetak kuna (1,5 dolara) uz korištenje promotivnog kôda SAMOLJUBAV.

Među sniženim naslovima antiromantičnog tjedna na platformi je regionalni dokumentarni klasik PLATI I ŽENI, makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, koji se bavi pitanjem dogovorenih brakova kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući gdje ih čeka neizvjesna budućnost tranzicijskih zemalja, plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske „supruge", nadajući se da će tako dobiti državljanstvo. Prepun apsurdnog i uvrnutog humora, ovaj nagrađivani film otkriva sve detalje ovakvih procesa, uklapajući se u iracionalnost „nove Europe" u kojoj više nema fizičkih granica, ali koja i dalje ostaje prepuna predrasuda i birokratskih barijera.

Pitanjem "Tko sam ja? I zašto su moje veze uglavnom osuđene na propast?" bavi se film LJUBAVNA ODISEJA redateljice Tatjane Božić u kojem autorica poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha Slomljeno cvijeće odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu. Prema riječima kritičara, radi se o vrlo neobičnoj autobiografiji ljubavnog života, poprilično jedinstvenoj u povijesti kinematografije, posebno zbog ležernog pristupa koji razotkriva prilično ozbiljne stvari.

Biografski doks WHITNEY: BITI SVOJA Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine. Iako su njezini hitovi bili na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je postala najbogatija afroamerička izvođačica svog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože, Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, ipak nije imala privilegiju biti slobodnom od nasilja koje je često zamjenjivala za ljubav.  

LJUBAVNICI I DESPOT Roba Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi. Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije. Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu „dragog vođe".

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd SAMOLJUBAV. Akcija traje do srijede, 17. veljače.  

10.02.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh