« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PIŠI KUĆI, PROPALO?

Ankete: Sarkozyu drastično pala popularnost

Istraživanje je pokazalo da je Hollande povećao prednost pred Sarkozyjem i da će u odlučujućem, drugom krugu izbora pobijediti s 57 posto glasova birača

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francois Hollande

,

izbori u Francuskoj

Iako su ankete dugo vremena pokazivale kako će se na predsjedničkim izborima u Francuskoj voditi gotovo mrtva trka, nova istraživanja javnog mnijenja daju izrazitu prednost socijalistu Francoisu Hollandeu, prenosi Hina.

Istraživanje koje je proveo institut CSA pokazalo je da je Hollande povećao prednost pred Sarkozyjem i da će u odlučujućem, drugom krugu izbora 6. svibnja pobijediti s 57 posto glasova birača. Izglede da Hollande postane prvi predsjednik s političke ljevice nakon Francoisa Mitteranda potvrdile su još dvije ankete, BVA-ova koja mu predviđa 54 posto potpore u drugom krugu izbora i LH2-ova s jednim postotkom više.

U posljednjem javnom obraćanju Sarkozy je na TV postaji TELE naglasio kako je pridonio tome da Francuska prebrodi gospodarsku krizu u protekle četiri godine mnogo bolje nego države poput Grčke ili Španjolske i ponovio upozorenja od potresa na tržištima ako na vlast dođe Hollande.

"Požar na financijskim tržištima pali se kad zemlja ne plaća svoje dugove, ne poštuje obveze i kreće putem nerazboritog trošenja", rekao je Sarkozy. "Francois Hollande obećanjima o povećanju potrošnje, a bez najava smanjenja troškova stvara okolnosti za problem povjerenja (u financijska tržišta), dodao je.

Hollande, koji tvrdi da može skresati javni deficit, ali i potaknuti zapošljavanje i poboljšati obrazovanje zahvaljujući oporezivanju bogatih ponovio je svoja stajališta u trima intervjuima objavljenim u petak, ističući da bi štednja uništila samu sebe ako je ne prate napori za jačanjem gospodarskog rasta u Francuskoj i Europi.

"Jasno poručujem da financijska tržišta neće nadjačati pravo u Francuskoj", kazao je u razgovoru za tjednik Tribune.

Hollande je izazvao zabrinutost u Njemačkoj i drugdje u Europi kritikama sporazuma o kontroli duga i deficita - fiskalnog sredstva za borbu protiv zaduženosti eurozone - i najavama da će, u slučaju pobjede na izborima, zatražiti nove pregovore o tom sporazumu kako bi se u njega ugradili i mehanizmi za poticanje gospodarskog rasta.

Na upit novinara u razgovoru za TELE da prokomentira rezultate anketa, Sarkozy je odgovorio - "Ankete i novinari ne odlučuju na izborima. Odlučuju birači".

13.04.2012. 14:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh