« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
FORBES

Angela Merkel i dalje najmoćnija žena svijeta

Ovo je peti put u šest godina da je Forbes kancelarku Merkel stavio na čelo najutjecajnijih žena svijeta

Angela Merkel i dalje najmoćnija žena svijeta
Angela Merkel i dalje najmoćnija žena svijeta (Arhiva)
Više o

Hillary Clinton

,

Angela Merkel

,

Forbes

,

najmoćnije žene

,

Dilme Rousseff

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ove je godine najmoćnija žena svijeta, ispred američke državne tajnice Hillary Clinton i brazilske predsjednice Dilme Rousseff, objavio je časopis Forbes.

Ovo je peti put u šest godina da je Forbes kancelarku Merkel stavio na čelo najutjecajnijih žena svijeta.

Nakon Clinton i Rousseff, na popisu slijede Melinda Gates, supredsjednica Zaklade Billa i Melinde Gates, Jill Abramson, izvršna urednica New York Timesa, Sonia Gandhi, predsjednica najveće oporbene stranke, zatim prva američka dama Michelle Obama i glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Na popisu stotinu najmoćnijih žena svijeta dominiraju poslovne žene i Amerikanke, a Europljanki je samo 11. Uglavnom se bave biznisom, politikom, medijima, tehnologijom, modom, industrijom zabave ili su angažirane u dobrotvornim udrugama.

Prosječno imaju 55 godina i dolaze iz 28 zemalja. Imaju ukupno 90 milijuna pratitelja na Twitteru, a njihova poslovna carstva imaju ukupan godišnji prihod od 984 milijarde dolara.

Tako je, primjerice, američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey na 11. mjestu, pjevačica Lady Gaga na 14. (koja je s 26 godina i najmlađa na listi), argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner je 16., burmanska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi 19., kraljica Elizabetha II. je 26. (i s 86 godina najstarija na listi), pjevačica Beyonce je 32., novinarka Christiane Amanpour 53., glumica Angelina Jolie 66., a autorica Harryja Pottera J.K. Rowling na 78. je mjestu.

22.08.2012. 20:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh