« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Andy Cole se oprostio od nogometa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Premiership

,

Andy Cole

,

engleski reprezetnativac

Nekadašnji napadač engleske nogometne reprezentacije i drugo strijelac Premier lige u povijesti, Andy Cole (37) objavio je završetak svoje igračke karijere.

Cole je najveće uspjehe u karijeri ostvario u dresu Manchester Uniteda kada je bio članom slavne generacije koja je 1999. godine osvojila Ligu prvaka, naslov engleskog prvaka i pobjednika FA Kupa, a ove je sezone nastupao u drugoj engleskoj ligi za Nottingham Foerst gdje mu je želja bila pomoći klubu iz rodnog grada u pokušaju povratka u društvo najboljih. No, ljutit što nije dobijao priliku za igranjem za Forest, odlučio je napustiti klub i završiti karijeru.

"Ovo nije kraj kakav sam zamišljao. Na početku sezone sam rekao odgovornima u klubu kako nisam došao da bih sjedio na klupi, već da bih igrao. No, nije tako ispalo. Nikako nisam mogao shvatiti što žele od mene, jesu li željeli da im pomognem, da se okoriste mojim iskustvom ili je moje dovođenje bila samo jeftina marketinška akcija kako bi prodali veći broj sezonskih ulaznica?", rekao je Cole koji je ove sezone upisao samo pet nastupa za Forest koji se nakon 16 kola nalazi na pretposljednjem, 23. mjestu druge engleske lige sa samo 11 osvojenih bodova.

Cole, koji je u karijeri sakupio 15 nastupa u dresu Engleske, je karijeru započeo u Arsenalu da bi preko Fulhama i Bristol Cityja 1993. godine stigao u Newcastle United za koji je u dvije sezone postigao 55 pogodaka, te potom za sedam milijuna funti prešao u Manchester United u prosincu 1995.

U dresu "crvenih vragova" postigao je 93 gola u šest sezona osvojivši pritom pet prvenstava Engleske, dva FA Kupa i Ligu prvaka, da bi u prosincu 2001. prešao u Blackburn Rovers. Potom je još igrao za Fulham, Manchester City, Portsmouth i Sunderland ukupno postigavši 187 golova u Premier ligi. Više od njega u najvišem razredu engleskog nogometa koji se igra pod tim imenom od 1992. godine postigao je samo Alan Shearer - 260.

Proljetni dio prošle sezone Cole je proveo u drugoligašu Burnleyu za koji je postigao šest pogodaka. (hina/metro-portal)

11.11.2008. 15:11:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh