« Košarka
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PRITISAK GRADSKIH VLASTI

Andro Knego otišao s mjesta direktora Cibone

Bivši kapetan iz slavnih dana Cibone više nije direktor zagrebačkog kluba na 'izričit zahtjev grada, ondnosno gradonačelnika Bandića'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Cibona

,

ostavka

,

Andro Knego

Kapetan najtrofejnijeg hrvatskog košarkaškog kluba iz vremena kada je Cibona bila dvostruki europski prvak (1985, 1986) Andro Knego u petak je podnio ostavku na mjesto direktora Cibone, dužnost koju je preuzeo u siječnju ove godine.

U priopćenju objavljenom na službenoj Ciboninoj internetskoj stranici (www.cibona.com) Knego je objasnio razloge za svoju ostavku.

"Na izričit zahtjev Grada Zagreba, tj. zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: 'Pomoć Ciboni da, ali ne s ovom upravom'. S obzirom da se smatram odgovornim za djelovanje kluba u periodu od 14. siječnja 2010. do danas, više ne želim biti prepreka u izvršenju obećanja pomoći gradske vlasti za spas kluba." Milan Bandić najavio je "procvat Cibone za 2 do 3 tjedna", ali ne s ovom upravom.

"Kada sam pristupio funkciji direktora bio sam svjestan teškog stanja i odgovornosti koju preuzimam na sebe. Pored svakodnevnih ogromnih problema i bankovnih blokada naišao sam i na otpore i nesuradnju pojedinih nasljeđenih djelatnika kluba.

Od ukupno 10 mjeseci mog djelovanja primio sam naknadu samo za prvih 45 dana dok sam u istom periodu osobnim kontaktima i kredibilitetom priskrbio klubu sredstva od milijun kuna, što bi u protuvrijednosti premašilo moju plaću u cjelokupnom četverogodišnjem mandatu. Također sam pronašao rješenja za glavne probleme kluba, ali je realizacija tih rješenja bila sprječavana.

Iz gore navedenog može se zapravo prepoznati volonterski rad koji je svakako plod moje višedesetljetne povezanosti s klubom, a nikako moj osobni interes. Isto tako, lokal koji sam kao igrač prije dvadeset godina dobio na korištenje umjesto novca za dvogodišnji ugovor sigurno nije sukob interesa, kako pojedinci pokušavaju špekulirati.

Bez obzira što sam i dalje voljan pomoći klubu, nisam spreman donijeti odluke na štetu Cibone niti na štetu igrača i djelatnika kojima je Cibona dužna. Ne želim pristati donijeti odluku, na inzistiranje Grada Zagreba, da predam otprilike 3500 m2 poslovnih prostora Gradu Zagrebu (u vlasništu KK Cibona 1/1 Savska cesta 28) u zamjenu za dug po kreditu Zabe od otprilike 23 milijuna kuna iz razloga što je ista banka Zaba, pri kreditnom plasmanu, procijenila vrijednost nekretnina na 50 milijuna kuna. Takva odluka prouzročila bi značajnu štetu klubu u minimalnom iznosu od 27 milijuna kuna, a meni osobno, kao odgovornoj osobi, s punim pravom priskrbila sigurni kazneni progon.

Nisam pristao po pritisku gradonačelnika na stečaj s preustrojem iz dva razloga: prvi razlog je što ne postoje temeljni uvjeti za stečaj jer po samoj definiciji stečaja dugovanja kluba nisu premašila realnu imovinu kluba, a drugi razlog je što takvim potezom Cibona automatski gubi sva prava na natjecanja u Euroligi te dolazi do opadanja kvalitete hrvatske košarke". (hina/metro portal)

20.11.2010. 09:24:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh