« Košarka
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RASPAD SISTEMA

Otišao i predsjednik Cibone Vlatko Previšić

Dan nakon što je ostavku podnio direktor Andro Knego, zbog nagomilanih dugova otišao je i predsjednik kluba Vlatko Previšić

Cibona
Cibona (Wikipedia)
Više o

Cibona

,

dugovi

,

problemi

,

ostavke

,

Vlatko Previšić

Dan nakon što je ostavku na svoju dužnost podnio direktor Cibone Andro Knego, ostavku je podnio i predsjednik najtrofejnijeg hrvatskog košarkaškog kluba Vlatko Previšić.

Previšić je u svojoj ostavci naveo:

"U postojećim teškim materijalnim okolnostima, koje su osobito intenzivirane posljednjih nekoliko mjeseci, i kojima se ne nazire skoro rješenje, osjećam svoju moralnu odgovornost i nemoć da višegodišnje nagomilane financijske i funkcionalne probleme kluba riješim.

Umjesto bilo kakva obrazlaganja svoje ostavke, jer sam od početka svoga izbora za predsjednika Kluba jedino radio na pokušajima saniranja zatečenog teškog stanja, sva su moja nastojanja medijski praćena i poznata. Tome u prilog je kratki tekst obraćanja predsjedniku Skupštine grada Zagreba i gradonačelniku grada Zagreba te predstavnicima vlasti i političkih stranaka u svezi ključnih uzroka, pojava i prijedloga mogućeg razrješenja teškog materijalnog stanja kluba, što ga u ime članova Upravnog odbora i svoje osobno, prenosim javnosti.

Zahvaljujem svima s kojima sam u proteklo vrijeme svoga kratkog mandata surađivao u radu kluba u obostranim željama da pokušamo 'na životu' održati nacionalno-kulturni i športski simbol grada - KK Cibonu.

Svoju ću statutarnu obvezu sazivanja Izborne skupštine i formalne predaje dužnosti izvršiti slijedećih dana".

Uz ostavku Previšić je poslao i tekst obraćanja predsjedniku zagrebačke Skupštine Borisu Špremu i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću iz kojeg izdvajamo:

"Košarkaški klub Cibona, hrvatski nacionalni športski brend europskih i svjetskih razmjera, već treću godinu nalazi se u osobito teškoj materijalnoj i funkcionalnoj krizi. Trenutno u stanju potpunog kolapsa i mogućeg gašenja. Svi pokušaji da se iz ovoga izađe vlastitim snagama, ostali su nažalost bezuspješni. Takmičenja u kojima klub sudjeluje toliko su materijalno-financijski zahtjevna da ih bez šire podrške nismo više u stanju slijediti.

Revizijsko izvješće dalo je relativno cjelovit uvid u poslovanje kluba, te ukazalo na propuste u gospodarenju i neke druge radnje koje se treba dodatno analizirati i(li) sankcionirati, što smo zatražili od nadležnih državnih tijela.

Gubici utvrđeni Revizijskim izvješćem iznose 54.000.000 kuna, u međuvremenu sigurno uvećani za još desetak milijuna novih troškova za mjesečne plaće i hladni pogon. U tome svemu najveća je stavka bankovni kredit od oko 25.000.000 kuna s kamatama. Dugovanje, dakle, nije napravljeno u ovome trenutku (ova Uprava ili sadašnje rukovodstvo), nego je posljedica prethodnog desetgodišnjeg rada, kada su kontinuirano rasli rashodi nad prihodima u odnosu na športske ambicije kluba u zemlji i inozemstvu.

Poslovanje kluba u posljednjih desetak godina svakako je moglo biti daleko racionalnije i transparentnije, što se jasno vidi iz revizijskog izvješća. Cibona posjeduje, kao rijetko koji klub u Hrvatskoj, trideset vlastitih poslovnih prostora od čijeg iznajmljivanja prihoduje stanovita sredstva, ali to nije dovoljno, sa svim drugim sredstvima, za redovito funkcioniranje kluba.

Grad Zagreb je kroz cijelo ovo vrijeme bio stalni i najbolji sponzor kluba. Međutim, jednako tako mora se naglasiti da je i KK Cibona svojim športskim rezultatima u različitim natjecanjima, a prema kriterijima Zagrebačkog športskog saveza, zasluživala ovakvu, čak i veću, materijalnu potporu grada. Cibona je svakako kroz dugi niz godina dostojno predstavljala grad Zagreb u zemlji, Europi i svijetu.

KK Cibona treba žurnu sanaciju. Klub više ne može funkcionirati u stalnoj financijskoj blokadi računa. Držimo da to jedino može učiniti matični Grad (Skupština i Poglavarstvo), kroz kvalitetan Sanacijski program. Pritom napominjemo da sanaciju sigurno može olakšati činjenica da je klub nepobitni vlasnik nekretnina u visini većoj od stvorenog duga. Osim toga, olakotna je okolnost da sve ovo dugovanje nema jednokratnu dospjelost naplate te da bi u ovom trenutku bilo dostatno deset milijuna kuna za aktualno funkcioniranje i nastavak natjecanja.

Osobito želimo istaknuti da se ovi problemi Kluba nikako ne mogu riješiti stečajem zbog činjenice da će time biti izgubljeno pravo aktualnog natjecanja u Euroligi, što će za klub i hrvatsku košarku značiti športsku blamažu.

KK Cibona je spremna onome tko pruži čvrsta pravna jamstva sanacije kluba i njegova izlaska iz ove krize, te obveze osiguranja kontinuiteta njegove sportske djelatnosti, prepustiti vlasništvo nad nekretninama. Jednako tako, u partnerskom odnosu s gradom Zagrebom spremni smo organizirati izvanrednu Skupštinu kluba na kojoj bi se utvrdili novi organi upravljanja i profesionalno funkcioniranje djelatnog pogona". (hina/metro-portal)

20.11.2010. 11:06:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh