« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SLUČAJ NOBILO

Andreis želi Josipovića kazneno goniti zbog klevete

Predsjednika HOK-a smeta Josipovićeva izjava da se ''ne sjeća vremena kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike''

Ivo Josipović
Ivo Josipović (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Damir Polančec

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatska odvjetnička komora

,

Leo Andreis

,

HOK

,

Anto Nobilo

,

Ivo Josipović

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Leo Andreis izjavio je danas da će od Upravnog odbora Komore zatražiti da se protiv predsjednika države Ive Josipovića pokrene kazneni postupak zbog klevete.

"Tražit ću od Upravnog odbora da na sutrašnjoj sjednici odluči hoće li se ići u kazneni postupak protiv predsjednika Republike zbog kleveta na račun Komore", rekao je Hini Andreis kojega je posebno zasmetala jučerašnja Josipovićeva izjava da se "ne sjećam vremena, ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je odvjetnička komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike".

Josipović je to rekao komentirajući Andreisovu disciplinsku prijavu protiv odvjetnika Ante Nobila zbog intervjua tjedniku "Globus" u kojem je rekao da istražna tijela nastoje suziti istragu u slučaju HEP-a i TLM-a protiv njegovog branjenika Damira Polančeca kako bi zaštitili članove Vlade, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Andreis smatra da je Josipović navedenom izjavom i tvrdnjom da je disciplinski postupak protiv Nobila pokrenut na poticaj iz politike, naštetio ugledu odvjetništva i Komore.

"Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog pritiska na mene i rad HOK-a, a disciplinska prijava protiv Nobila nije prva koju sam podnio protiv kolega za koje sam smatrao da su prekršili odvjetnički kodeks", kazao je Andreis.

Andreis ne smatra da je pritisak na HOK došao od premijerke Kosor koja mu je prošlog petka uputila pismo zatraživši mišljenje dopušta li Kodeks odvjetničke etike izjave poput Nobilovih te predstavljaju li oni pritisak na pravosuđe.

U odgovoru premijerki on je naveo da je dan ranije po službenoj dužnosti pokrenut postupak protiv Nobila zbog istupa u "Globusu". Iznio je i stav Komore da odvjetnici i sve druge stranke u postupku ne smiju javno komentirati postupke koji su u tijeku te da svako suprotno postupanje predstavlja povredu Kodeksa, Statuta HOK-a i Zakona o odvjetništvu. Pritom je nabrojao i članke Kodeksa koji zabranjuju davanje izjava kojima bi se na nedopušten način utjecalo na tijek i ishod postupka te odredbu koja propisuje da odvjetnik treba izbjegavati svako isticanje svog imena koje bi imalo reklamni karakter.

Na kraju odgovora premijerki Andreis je naglasio da nitko nije kriv dok mu se to pravomoćnom presudom ne dokaže te da će tako i u slučaju Nobila konačnu odluku donijeti disciplinska tijela Komore.

"Smatram da to nije bio pritisak, no ovo što sad rade predsjednik Josipović i pojedini mediji najočitiji je primjer pritiska", ocijenio je Andreis, odbacujući sumnje da je bio angažiran u privatizaciji TLM-a te da je zbog toga u sukobu interesa.

"Žao mi je da je predsjednik diplomirani pravnik, a da ne zna da 'dubinsko snimanje' stanja u TLM-u po narudžbi potencijalnog kupca nema nikakve veze s privatizacijom te šibenske tvrtke", kazao je, komentirajući Josipovićevu izjavu da je "nezgodna povezanost" predsjednika HOK-a s konkretnim slučajem jer je kao odvjetnik bio angažiran u privatizaciji TLM-a.

Napise u medijima da je prema premijerki bio "susretljiv" jer je višegodišnji pravni zastupnik HEP-a te da to dodatno dovodi u sumnju njegovu objektivnost prema Nobilu, Andreis ocjenjuje "zločestim i žalosnim".

"HEP zastupam već dugi niz godina tijekom kojih su se mijenjale vlasti, a to je upravo zato jer se ne miješam u politiku nego se isključivo vodim profesijom", kazao je Andreis zaključujući kako neće nikome dopustiti da se preko njegovih leđa i HOK-a politički razračunava. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 16:35:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh