« Film
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
eh taj oscar

And the Oscar goes to....

Priča o siročiću koji osvoji milijun dolara na kvizu "Milijunaš s ulice" najizgledniji kandidat za glavnog Oscara sa deset nominacija.

Nominacije za najbolji film 81.doodjele Oscara
Nominacije za najbolji film 81.doodjele Oscara (Getty Images)
Više o

film

,

Hollywood

,

Oscar

,

nominacije za Oscara

,

Bernhard Schlink: Žena kojoj sam čitao

,

Neobična priča o Benjaminu Buttonu

,

Tko želi biti milijunaš?

Film "Milijunaš s ulice", neočekivan kandidat za hoollywoodsku slavu, prometnuo se u favorita za najveći broj nagrada i prije nedjelje i 81. svečane dodjele Oscara.

Nominirano u deset kategorija, djelo britanskog redatelja Dannyja Boylea favorit je za Oscara za najbolji film, najugledniju od 24 nagrade koliko ih se dodjeljuje. Film je već postigao uspjeh na dodjelama Zlatnih globusa i nagrada profesionalnih udruga koje uobičajeno predviđaju dobitnike Oscara.

Taj dugometražni film skromna proračuna, bez zvijezda, koji zamalo nikad nije ni došao do kinodvorana, prati sudbinu siročića iz Mumbaija koji, nasuprot očekivanjima, pobijedi u kvizu "Tko želi biti milijunaš?". To je i ljubavna priča kojoj je u pozadini zemlja u rascjepu između srednjeg vijeka i 21. stoljeća.

Heath Ledger mogao bi postati prvi glumac u povijesti koji će Oscara osvojiti posmrtno nakon Petera Fincha 1977. Nominiran je za sporednu ulogu Jokera u "Vitezu tame".

Glavni će mu suparnik biti film "Neobična priča o Benjaminu Buttonu", čovjeku koji se rodi star i potom se pomlađuje. Taj film ima najviše nominacija, 13, ali će se možda morati zadovoljiti sporednim nagradama.

Preostala tri kandidata za Oscara za najbolji film su "Frost/Nixon", "Milk" i "Žena kojoj sam čitao".

Za nagradu za najboljeg glumca najizgledniji kandidati su Sean Penn, Mickey Rourke i Frank Langella, po mišljenju filmskog kritičara Petea Hammonda.

Što se dama tiče, čini se da bi Kate Winslet, nominirana dosad šest puta, ali nikad nagrađena, i Meryl Streep, kojoj je ovo 15. nominacija u 30 godina, mogle osvojiti pozlaćeni kipić.

Heath Ledger mogao bi postati prvi glumac u povijesti koji će Oscara osvojiti posmrtno nakon Petera Fincha 1977. Nominiran je za sporednu ulogu Jokera u "Vitezu tame".

Voditelj 81. dodjele Oscara bit će australski glumac Hugh Jackman.

Slijedi lista filmova s pet ili više nominacija:
13 nominacija: "Neobična priča o Benjaminu Buttonu"
10 nominacija: "Milijunaš s ulice"
8 nominacija: "Vitez tame", "Milk"
6 nominacija: "Wall-e"
5 nominacija: "Sumnja, "Frost/Nixon, "Žena kojoj sam čitao"

20.02.2009. 19:05:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh