« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Analitičari Erste banke snizili procjenu za T-HT

Dionice su s ranijih 400 snižene na 380 kuna, a savjetuje se ‘akumulacija’

Usporedni prikaz kretanja Crobexa i dionice T-HT-a
Usporedni prikaz kretanja Crobexa i dionice T-HT-a
Više o

T-HT

,

Erste banka

Nakon što su razmotrili poslovne rezultate i procjene, kao i potencijalno veliku količinu dionica koja bi se mogla naći u prodaji, analitičari Erste banke snizili su svoju raniju ciljanu razinu cijene dionice T-HT-a sa 400 na 380 kuna.

- Ponavljamo našu preporuku ‘akumulirati’ i smatramo da potencijal dodatne distribucije gotovog novca za dioničare nadjačava utjecaj potencijalne prodaje dionica na pad cijene. Također, kompanija nastavlja pokazivati natprosječnu EBITDA/EBIT/neto maržu i prinos od dividendi - stoji u analizi Erste banke koju je prenio Lider press.

Prema analizi, izgledi T-HT u 2008. godini pokazuju nastavak trendova iskazanih u 2007., što ukazuje na minimalnu stopu rasta zarade, ne uključujući jednokratne prihode. Tako ukupne prihode T-HT-a u 2008. analitičari Erste procjenjuju u visini od 8,9 milijardi kuna, nasuprot lanjskih 8,84 milijardi kuna. Lider prenosi i projekciju neto dobiti, koja se procjenjuje na 2,3 milijarde kuna, nakon lanjskih 2,47 milijardi.

PredviđanjaPritisak na cijenu dionica T-HT-a očekuje se zbog prodaje dionica Braniteljskog fonda, ali i prodaje 7 posto dionica zaposlenicima T-HT-a.  Mogućnosti potencijalnog širenja poslovanja T-HT-a analitičari Erstea vide kroz njegovo sudjelovanje u privatizaciji HT Mostara. Trenutno T-HT posjeduje 39,1-postotni udjel u toj kompaniji. Uprava T-HT-a zainteresirana je i za sudjelovanje u privatizaciji BH Telekoma.

Ta kompanija ima veće operacije i u žičnom i u bežičnom poslovanju od HT Mostara. S obzirom  na to da se mobilne licence HT Mostara i BH Telekoma preklapaju, Erste analitičari smatraju da će T-HT možda morati prodati svoj udjel u HT Mostaru u slučaju kupnje BH Telekoma.

Pritisak na cijenu dionica T-HT-a mogao bi stići zbog prodaje dionica članova Braniteljskog fonda, ali i nakon što hrvatska Vlada proda 7 posto dionica sadašnjim i bivšim zaposlenicima T-HT-a po cijeni iz lanjskog IPO-a od 265 kuna, a cijena bi se dodatno umanjila ovisno o godinama staža zaposlenika. Kako pišu analitičari Erste banke, lock-up razdoblje za te dionice još nije određeno, a moglo bi biti 6-12 mjeseci. (METRO)

20.03.2008. 23:21:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh