« Biznis
objavljeno prije 15 godina
gutači benzina

Amerikancima gotovina za stare krntije

Kongres odobrio program "gotovina za krntije"

(Corbis)
Više o

gotovina za krntije

,

kupovina automobila

,

štedljiva vozila

,

stari automobili

Američki Kongres u četvrtak je odobrio program vrijedan milijardu dolara, kolokvijalno nazvan "gotovina za krntije", kojim će se vozačima nuditi poticaji od 3.500 do 4.500 dolara da svoje 'gutače benzina' zamijene za ekonomičnija vozila.

Program je odobren nakon što je sa 60 glasova za i 36 protiv u četvrtak izglasan u Senatu, dok ga je Predstavnički dom prihvatio još prošlog tjedna s 298 glasova za i 119 protiv. Program je dodan zakonu o financiranju ratova u Iraku i Afganistanu, vrijednom 106 milijardi dolara.

Najveću potporu programu dali su senatori iz saveznih država s jakom autoindustrijom, poput Michigana, nadajući se da bi on mogao vratiti kupce u autosalone. Program je dio vladinih napora za restruktiruranje General Motorsa i Chryslera, a za njega je od srpnja do studenoga osigurana jedna milijarda dolara.

Protivnici su rekli da će program samo povećati savezni deficit, a neće učiniti puno da makne neekonomična vozila s američkih prometnica. Prema prijedlogu, vlasnici vozila mogu dobiti 'vaučer' vrijedan 3.500 dolara ako svoje vozilo koje prelazi 18 milja ili manje po galonu (13 litara na 100 kilometara) prodaju autosalonu i kupe novo koje prelazi najmanje 22 milje (10 litara na 100 kilometara).

Vrijednost 'vaučera' može rasti do 4.500 dolara ako novo vozilo prelazi 10 milja (16,1 kilometara) po galonu (3,8 litara) više od starog. Mjerila su ublažena za vlasnike SUV ili pick-up vozila, pa isti dolarski raspon vrijedi za nova vozila koja prelaze dvije to pet milja više po galonu goriva od starih.

Izvor: Hina

19.06.2009. 10:01:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh