« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
STATE DEPARTMENT

Amerikanci osudili Nikolićevo negiranje genocida

"Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija određena na subjektivan način", poručuje State Department podsjećajući da su činjenice utvrđene na Međunarodom kaznenom sudu

Fotografija vijesti
Više o

Tomislav Nikolić

,

State Department

,

Genocid u Srebrenici

Ocjene srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolićima kojima negira genocid u Srebrenici su kontraproduktivne i negiraju istinu utvrđenu na sudu, smatra američki State Department, prenosi Hina.

"Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija određena na subjektivan način", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner podsjećajući da je tu kvalifikaciju utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te dodajući da su izjave novog predsjednika Srbije kontraproduktivne za promicanje stabilnosti i pomirenja u regiji.

Toner je pozvao sve uključene strane da djeluju odgovorno kako bi podržale suradnju i pomirenje u regiji.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", ignorirajući tako sudsku kvalifikaciju ICTY-a i Međunarodnog suda pravde.

Nikolićevo negiranje genocida osudili su i Europska unija, visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i drugi.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izazvao je osude i nedavnim razgovorom za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u kojem je rekao da je projekt "Velike Srbije" njegov neostvareni san i da danas poštuje međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, ali da se Hrvati nemaju što vraćati u Vukovar "jer je to bio srpski grad".

06.06.2012. 09:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh