« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nema opasnosti

Amerikanci odustali od raketnog štita u Europi

Na temelju procjene da razvoj iranskih projektila slabo napreduje, Bijela kuća odustaje od gradnje štita u Poljskoj i Češkoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

proturaketni štit

,

raketni napadi

Prema pisanju Wall Street Journala, SAD smatra da iranski program projektila dugog dometa ne napreduje brzinom koja se ranije predviđala, što smanjuje prijetnju za SAD i najveće europske gradove

Nalazi, čiji se dovršetak očekuje idućega tjedna nakon 60-dnevne revizije koju je naložio predsjednik Barack Obama, predstavljat će veliki zaokret od politike Busheve administracije.

Naime, i sam Bush se, prije napuštanja dužnosti u siječnju ove godine, agresivno zalagao za početak izgradnje europskog proturaketnog sustava.

Bushev plan razbjesnio je Kremlj, koji je tvrdio da je planirani sustav potencijalna prijetnja strateškom raketnom arsenalu Rusije.

Američki dužnosnici isticali su da takav ograničeni sustav, s radarima u Češkoj Republici i 10 raketnih presretača u Poljskoj nije nikakva prijetnja ruskim interkontinetalnim projektilima.

Međutim, neki američki stručnjaci ocjenjivali su da sustav prije može poslužiti kao prvi odgovor na ruske rakete, nego kao obrana od iranskih projektila dugog dometa koji i onako ne mogu doseći Poljsku.

O skoroj objavi odustajanja Obamine administracije od spornog proturaketnog sustava u istočnoj Europi, u četvrtak izvješćuju The New York Times, Associated Press i drugi američki mediji, ističući da će ta odluka bitno pridonijeti poboljšanju odnosa SAD-a i Rusije.

17.09.2009. 09:33:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh