« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
MA DA?

Amerikanci krenuli u potragu za precima

Prodaja paketa za DNK testiranje raste u SAD-u dok stanovnici zemlje koju su izgradili useljenici istražuju svoje korijene u rekordnim brojevima

U potrazi za precima
U potrazi za precima (Arhiva)
Više o

DNK analiza

,

test očinstva

Ovoga Božića mnogi Amerikanci otkrit će da će ih dar pod božićnim drvom odvesti do davno izgubljenog rođaka ili podataka o migracijama predaka. No neki će otkriti da njihov otac zapravo to biološki nije.

Prodaja paketa za DNK testiranje raste u SAD-u dok stanovnici zemlje koju su izgradili useljenici istražuju svoje korijene u rekordnim brojevima.

Definitivno je bilo iznenađenja - kaže Flora Bertrand (40) koja je darovala suprugu jedan od takvih paketa koji se mogu naručiti preko interneta za manje od sto dolara.

Paket sadrži plastičnu epruvetu za pljuvačku koja se vrati poštom laboratoriju. Oko mjesec kasnije rezultati su na raspolaganju na internetu. Oni obične sadrže kartu svijeta koja pokazuje dijelove iz kojih su preci ispitanika stigli u SAD i koji postotak DNK dolazi iz kojeg dijela svijeta.

Milijuni Amerikanaca uključili su se u potragu za precima.

- Tržište DNK testiranja raste eksponencijalno od 2017. i ne bih bila iznenađena ako se tržište u godinu dana udvostručilo - kaže Heather Zierhut, profesorica genetike na sveučilištu Minnesota.

Ovoga Božića brojne tvrtke koje nude testove udvostručile su reklame koje uključuju tople ljudske priče o ponovnom povezivanju izgubljenih članova obitelji ili neočekivanim korijenima, pa je tako jedna 69-godišnja žena pronašla svoju 88-godišnju biološku majku koja je uvijek vjerovala da joj je kći preminula ubrzo nakon poroda.

Dvije vodeće tvrtke AncestryDNA i 23andMe provele su testove na ukupno 15 milijuna ljudi.

- Tijekom božićnih blagdana u 2017. prodali smo 400.000 DNK testova - kaže Rafi Mendelsohn, glasnogovorni tvrtke MyHeritage čija se prodaja u samo godinu dana udvostručila.

- DNK test nije uvijek najbolji božićni poklon, upozorava Maarten Larmuseau, znanstvenik genetske genealogije sa sveučilišta Leuven u Belgiji.

- Prije svega rezultati mogu biti razočaravajući i razlikuju se od jednog testa do drugog zbog toga što ovise o bazama podataka koje su korištene za usporedbu. Drugo, ljudi često nisu svjesni da su mogući neočekivani i osjetljivi rezultati i da mogu biti pred vama samo jednim klikom.

Također upozorava da je DNK potraga za precima postala prikriveni test očinstva.

22.12.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh