« Svijet
objavljeno prije 12 godina
NEPOUZDAN PARTNER

Amerikanci drastično smanjuju vojnu pomoć Pakistanu?

"Nama treba Pakistan. Mi trebamo Pakistanu. Ali što će nam Pakistan koji igra dvostruku igru", rekao je republikanski senator Lindsey Graham

Više o

SAD

,

Afganistan

,

Pakistan

Budući da su se vlasti u Islamabadu pokazale poprilično nepouzdane kao američki saveznik u Afganistanu, američki senatori odlučili su glasati za drastično smanjenje vojne pomoći toj zemlji, prenosi Hina.

"Nama treba Pakistan. Mi trebamo Pakistanu. Ali što će nam Pakistan koji igra dvostruku igru", rekao je republikanski senator Lindsey Graham pred povjerenstvom za raspodjelu američke pomoći inozemstvu.

Tridesettrogodišnja zatvorska kazna koju je pakistanski sud u srijedu odredio liječniku Šakilu Afridiju zbog toga što je CIA-i pomogao da pronađe Osamu bin Ladena - kojega su u svibnju 2011. ubili američki specijalci u Pakistanu - kap je koja je prelila čašu u Senatu.

Senator Graham je u četvrtak predložio amandman kojim bi pomoć Pakistanu smanjio za 33 milijuna dolara, naime milijun za svaku godinu Afridijeva zatvora. Njegovi kolege iz obiju stranaka jednoglasno su odobrili tu odluku u povjerenstvu s 30 glasova 'za' i nijednim protiv.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nazvala je u četvrtak presudu Afridiju "nepravednom i neutemeljenom".

Pakistan je nakon Izraela i Afganistana treći po veličini korisnik američke vanjske pomoći, ali Washington sumnjiči pakistanske vlasti da su znale gdje se Bin Laden skriva i da potajno pomažu islamističkoj mreži Hakani, jednom od glavnih pobunjeničkih pokreta u Afganistanu.

Planirano smanjenje odnosi se samo na vojnu, ali ne i na gospodarsku pomoć. Za borbu protiv talibana osigurano je samo 50 milijuna dolara. No ta je pomoć uvjetovana ponovim otvaranjem prometnica radi opskrbe američkih trupa, pošto je Pakistan zatvorio te koridore nakon pogibije svoja 24 vojnika u američkom bombardiranju u studenom.

Ove mjere još mora proučiti Senat, a onda i Predstavnički dom.

25.05.2012. 07:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh