« Svijet
objavljeno prije 11 godina
LOOL

Američkim špijunima Hrvatska je zadnja rupa na svirali

Rusija, Kina, Iran, ali i Europska unija kao entitet, među prioritetima su špijunskog programa američke Nacionalne sigurnosne agencije

Nismo zanimljivi NSA? Super! :)
Nismo zanimljivi NSA? Super! :) (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

špijunaža

,

NSA

,

Edward Snowden

Hrvatska po toj klasifikaciji pripada skupini Amerikancima najmanje važnih zemalja, objavio je njemački list Der Spiegel pozivajući se na tajni dokument koji je procurio zahvaljujući zviždaču Edwardu Snowdenu.

U tom dokumentu, sastavljenom u travnju ove godine, navodi se kako su američke tajne službe, kada su u pitanju pojedine zemlje, posebno zainteresirane za elektronski nadzor Kine, Rusije, Irana, Pakistana i Sjeverne Koreje.

Visoko na listi prioriteta je i EU kao entitet, prenosi Der Spiegel i dodaje kako su američke tajne službe najvišu razinu prioriteta dale prikupljanju podataka o vanjskoj politici EU-a, međunarodnoj trgovini i gospodarskoj stabilnosti zajednice 28 europskih država. Nisu im toliko važne europske nove tehnologije ili energetska sigurnosti, prenosi njemački list.

Kada su u pitanju pojedine zemlje EU-a, Francuska i Njemačka su, primjerice, srednje važne, dok su zemlje poput Hrvatske, Finske ili Danske bile su označene kako gotovo nevažne zemlje za špijuniranje, prema listi na kojoj su Amerikanci svojim ciljevima odredili razinu relevantnosti nadzora na skali od 1 (najviša) do 5 (najniža).

Čini se kako najnovije otkriće potvrđuje ranije objavljene dokumente američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) po kojima je Washington špijunirao urede EU-a u Bruxellesu i u SAD-u, što je izazvalo zgražanje nekih europskih zemalja, piše Der Spiegel.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u petak da planira ograničiti programe prikupljanja podataka koji su na udaru kritike otkako je o njima progovorio bivši suradnik NSA Snowden i kazao da Sjedinjene Države 'mogu i moraju biti transparentnije'.

Obama je obećao 'novu eru' u obavještajnom radu i najavio da će zajedno s Kongresom reformirati zakon koji vladi dopušta pristup telefonskim i drugim podacima američkih državljana te da će jedan predstavnik civilnog društva biti imenovan u NSA-u.

U međuvremenu, bjegunac Snowden kojega SAD traži zbog špijunaže, proveo je svoj prvi tjedan na slobodi u Rusiji u najvećoj tajnosti i na nepoznatu mjestu.

Snowden, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, prijavio se u skladu s ruskim zakonima u mjestu gdje živi, 'na teritoriju Ruske Federacije', rekao je njegov odvjetnik ne navodeći druge pojedinosti.

12.08.2013. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh