« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OBAMA ODOBRIO

Američki Predator operirat će Libijom

Sjedinjene Države počinju koristiti naoružane bespilotne letjelice Predator protiv snaga Gadafija u Libiji

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

bespilotne letjelice

,

letjelica predator

,

libij

"Predsjednik je rekao da mi imamo neke jedinstvene mogućnosti i on će ih koristiti, pa je odobrio uporabu naoružanih Predatora, i mislim da bi već danas mogli biti u prvoj misiji", kazao je Gates na konferenciji za tisak u Pentagonu, dodajući da će Predatori omogućiti preciznije napade na snage pukovnika Gadafija.

Obama je odobrio uporabu dvije bespilotne letjelice 24 sata dnevno, za odabir ciljeva u urbanim područjima u Libiji. Američka vojska ih je pokušala lansirati u četvrtak, ali se odustalo zbog loših vremenskih prilika, izvijestila je TV mreža Fox News.

SAD koristi bespilotne letjelice za napade na uporišta terorista duž pakistanske granice s Afganistanom. SAD je predvodio nametanje zone zabrane leta u Libiji, pod mandataom UN-a, od 18. ožujka no od 5. travnja je povukao svoje zrakoplove iz borbenih misija i prepustio vođenje operacije NATO-u, uz zadržavanja logističke potpore zrakoplovnim snagama Saveza.

Od tada se u Libiji postupno učvrstila pat pozicija u kojoj pobunjenici drže istočni, a Gadafijeve snage zapadni dio zemlje. Gates je otklonio sugestiju da uvođenje bespilotnih letjelica pokazuje kako se misija u Libiji širi izvan svojih izvornih ciljeva i deformira se.

"Mislim da je predsjednik bio jasan da je primarna uloga zračnih udara predana našim saveznicima i prijateljima, a ako mi možemo dati skroman doprinos s tim naoružanim Predatorima, mi ćemo to učiniti, i ne mislim da je to deformiranje misije", kazao je.

General James Cartwright, zamjenik načelnika američkog združenog stožera, rekao je da će uporaba Predatora dati prednost međunarodnim snagama u pretrpanim urbanim područjima, gdje im je "teško razlikovati prijatelja od neprijatelja". Predatori su naoružani navođenim protuoklopnim projektilima Hellfire.

22.04.2011. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh