« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SPORAZUM S VLADOM

Američki indijanci dobivaju milijardu dolara odštete

Tim su sporazumom u visini 1,023 milijarde dolara zaključene tužbe ponekad stare više od 100 godina te pregovori dugi 22 mjeseca između predstavnika plemena i savezne vlade

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

indijanci

,

naknada štete

Više od milijardu dolara podijelit će 41 pleme američkih indijanaca, nakon što im je vlada SAD-a pristala platiti taj iznos zbog korištenja njihove zemlje i dobara, prenosi Hina.

Tim su sporazumom u visini 1,023 milijarde dolara zaključene tužbe ponekad stare više od 100 godina te pregovori dugi 22 mjeseca između predstavnika plemena i savezne vlade.

Njime se završava "dugotrajna parnica podnositelja tužbe i SAD-a", tvrdi se u priopćenju ministarstva pravosuđa objavljenom u srijedu.

"Tim se sporazumom na pravedan i častan način rješavaju povijesne nepravde nad američkim indijancima koje su puno predugo bile izvor sukoba između indijanskih plemena i SAD-a", piše u priopćenju ministra pravosuđa Erica Holdera.

Visina odštete isplatit će se iz posebnog fonda namijenjena upravo podmirivanju financijskih sporazuma u parnicama u koje je umiješana savezna vlada.

12.04.2012. 11:31:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh