« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
MURDOCHOVE SVINJARIJE

Američki FBI istražiti će News Corp. Ruperta Murdocha

U istrazi će se pokušati utvrditi jesu li zaposlenici News Corp. ilegalno pristupali privatnim pozivima, porukama glasovne pošte, ili snimljenim pozivima žrtava 11. rujna 2001

Fotografija vijesti
Više o

FBI

,

Rupert Murdoch

,

News Corporation

U namjeri da odgovori na sve češće opružbe i pitanja zastupnika u Kongresu o ilegalnim radnjama News Corporationa, FBI je odlučio otvoriti istragu o tome je li kompanija Ruperta Murdocha pokušala hakirati telefone žrtava napada na SAD 11.rujna 2001. godine, prenosi Hina.

Prema saveznim policijskim izvorima, odluka terenskog ureda FBI-a u New Yorku o pokretanju kaznene istrage, uslijedila je nakon što je više članova Kongresa izrazilo zabrinutost u pismima sjedištu FBI-a, pitajući jesu li novinari Murdochovog medijskog carstva pokušavali kompromitirati žrtve 11. rujna 2011., kao što su navodno hakirali i telefone brojnih pojedinaca u Engleskoj.

"Mi to radimo na temelju njihovih zahtjeva", rekao je FBI-izvor, koji je tražio da ne bude identificiran, jer je istraga tek počela. "Ali nakon pregleda pisama i njihovih tvrdnji, te nakon konzultacija s državnim odvjetništvu u New Yorku, pokrenuli smo postupak", rekao je izvor, prenosi online The Los Angeles Times.

The New York Times navodi kako je istraga u preliminarnoj fazi, te da njezin opseg još nije jasan, niti je poznato je li FBI odredio moguće ciljeve istrage ili navodno počinjena kaznena djela.

U istrazi će se pokušati utvrditi jesu li zaposlenici News Corp. ilegalno pristupali privatnim pozivima, porukama glasovne pošte, ili snimljenim pozivima žrtava 11. rujna 2001. ili njihovih obitelji. Također će se ispitati jesu li zaposlenici News Corp. podmićivali ili pokušali podmititi policijske dužnosnike kako bi dobili pristup do takvih audio zapisa, piše The Wall Street Journal.

Britanski The Daily Mail izvijestio je početkom tjedna da su novinari tabloida News of the World pokušali hakirati govornu poštu žrtava 11. rujna, citirajući neidentificiranog bivšeg newyorškog policajca koji je rekao da su mu reporteri News of the World-a nudili novac ako im nabavi snimke privatnih telefonskih razgovora žrtava 11. rujna, što je on, po vlastitim riječima, odbio.

15.07.2011. 09:12:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh