« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SRUŠI PA DEMOKRATIZIRAJ

Američke vlasti čestitale Iračanima na izlasku na izbore

Hillary Clinton i Barack Obama izrazili su zadovoljstvo zbog velikog broja Iračana koji su usprkos brojnim napadima izašli na izbore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Irak

,

Barack Obama

Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je čestitala Iračanima na velikom odzivu na izbore, ističući kako je to najbolja osuda nasilnih ekstremista koji hoće zaustaviti napredak Iraka.

"Čestitam svim građanima Iraka koji su sudjelovali u nacionalnim izborima danas i u protekla tri dana. Nema boljeg prijekora za nasilne ekstremiste koji žele zaustaviti napredak Iraka", kazala je Clinton u priopćenju State Departmenta.

Istakla je kako SAD "pozdravlja odlučnost iračkog naroda da ponovo potvrdi svoju prednost demokraciji, te da odredi vlastitu budućnost bez straha i zastrašivanja".

Clinton je izrazila sućut žrtvama bombaških napada i granatiranja u kojima je u nedjelju ubijeno najmanje 38 osoba, a 110 je ranjeno. Istakla je zasluge iračkih vlasti i snaga sigurnosti za organizaciju izbora, kao i veleposlanika SAD-a u Bagdadu Christophera Hilla, te "američkog vojnog i civilnog osoblja koje je poduprlo taj povijesni napor".

Iračani su izabrali novu vladu da vodi njihovu zemlju u kritično vrijeme. Idućih mjeseci, surađivat ćemo s iračkim čelnicima u nastavku prijelaza našeg partnerstva u primarno civilno područje, s ciljem izgradnje dugoročnog, višedimenzionalnog odnosa između naših dvaju zemalja, odnosa koji će pridonijeti stabilnosti ma Bliskom istoku te jačanju mira i prosperiteta u Iraku, rekla ja Clinton.

I Obama zadovoljan

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je čestitao Iračanima na masovnom izlasku na parlamentarne izbore.

"Čestitam Iračanima za glasovanje na ovim važnim parlamentarnim izborima. Imam veliko poštovanje za milijune Iračana koji se nisu dali odvratiti nasiljem, već se ostvarili svoje pravo da danas glasuju", rekao je Obama u priopćenju koje je u nedjelju objavila Bijela kuća.

"Njihovo sudjelovanje pokazuje da je irački narod svoju budućnost odlučio oblikovati kroz politički proces", rekao je Obama o parlamentarnim izborima koje se smatra ključnim testom iračke demokracije, gotovo sedam godina nakon svrgavanja režima Sadama Huseina u vojnoj intervenciji zapadne koalicije pod vodstvom SAD.

Obama je naglasio da predstoji važan posao neovisne izborne komisije na prebrojavanju glasova idućih dana, te pozdravio pomoć koju u cijelom procesu pruža UN-ova misija u Iraku (UNAMI).

Obama je također izrazio priznanje iračkoj vladi i snagama sigurnosti za osiguravanje više od 8.000 biračkih mjesta diljem Iraka.

Također je izrazio žaljenje zbog današnjeg gubitka ljudskih života, te istakao doprinos stotina tisuća Iračana angažiranih u održavanju izbora, pripadnika iračkih političkih stranaka i promatrača iz udruga civilnog društva.

Na područjima na kojima žive manjinski suniti koji su bojkotirali izbore 2005., odaziv je bio veći nego na onima na kojima žive šijiti, koji čine oko 60 posto stanovništva.

Tako se u sunitskoj pokrajini Dijali odazvalo 90 posto birača, u gradu Samari 82 posto, a u Ninivi 60 posto. U šijitskim pokrajinama kao što su Divanija, Nadžaf i Nasirija, odaziv je bio između 55 i 60 posto.

Oko 19 milijuna birača treba izabrati 325 zastupnika u parlamentu na četverogodišnji mandat. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 00:28:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh