« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
MADE IN ...

Američke kompanije vraćaju proizvodnju iz Kine u SAD

Američke kompanije pojačano vraćaju proizvodnju iz Kine u matičnu zemlju, prenose danas europski mediji rezultate ankete među poslovnim čelnicima

Strojevi se vraćaju u SAD
Strojevi se vraćaju u SAD (Arhiva)
Više o

SAD

,

made in china

,

industrija

,

preseljenje pogona

Promjena odražava smanjenu konkurentsku prednost Kine nakon višegodišnjeg naglog rasta plaća i najavljuje pojačano zapošljavanje u američkoj prerađivačkoj industriji, iako su službeni podaci u proteklih godinu dana pokazivali vrlo mali rast, piše danas The Financial Times.

Među kompanijama koje su najavile povratak proizvodnje iz Kine u SAD nalaze se, između ostalih, proizvođač igračaka K'Nex, zatim Trellis Earth, proizvođač plastične galanterije od bioplastike, i proizvođač ženskog rublja Handful.

Istraživanje grupe Boston Consulting (BCG) pokazalo je da je 21 posto od ukupno 200 anketiranih menadžera velikih kompanija već počelo vraćati proizvodnju u SAD ili to planiraju učiniti u sljedeće dvije godine. Daljnjih 33 posto kazalo je da razmatra tu mogućnost odnosno da će je razmotriti u bliskoj budućnost.

U odgovarajućem istraživanju BSG-a s početka prošle godine samo je 10 posto ispitanika odlučilo vratiti proizvodnju u SAD a dodatnih 27 posto razmatralo je tu mogućnost ili je bilo blizu tome.

Najčešće citiran razlog za premještanje proizvodnje bili su troškovi rada a prednost Kine na tom području postupno se smanjuje, navodi FT. Tamošnje plaće rastu u prosjeku 15 do 20 posto godišnje dok je prosječna satnica u američkoj industriji od 2011. rasla samo 1,6 posto godišnje.

U BCG-u predviđaju da će do kraja ovog desetljeća američka industrija otvoriti 600 tisuća do 1,2 milijuna novih radnih mjesta zahvaljujući povratku proizvodnje i povećanju izvoza. Glavni su kandidati za povratak kompanije s relativno nižim troškovima rada i relativno višim troškovima transporta kao i one koje iz drugih razloga žele biti bliže svojim klijentima.

24.09.2013. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh