« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
EHHH...

Ambrozija - kako si pomoći

Kako se boriti s ambrozijom?
Kako se boriti s ambrozijom? (Arhiva)
Više o

alergije

,

ambrozija

Ambrozija je jedan od najčešćih alergena u Hrvatskoj čiji je cvat upravo ovih dana na samome vrhuncu. Smatra se da ukupna količina peludi koju u jednoj sezoni proizvede ambrozija premašuje količinu peludi svih ostalih biljaka.

Zbog snažnog, invazivnog razmnožavanja i poticanja alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi, u Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi Naredba o obaveznom uklanjanju ambrozije.

No, unatoč takvoj odredbi, mnoge su površine zarasle u ambroziju zbog čega alergičari pate i imaju puno problema, a pulmolozi pune ruke posla.

Svake godine očekuje se više pacijenata jer je zagađenje veće. Naime, vanjske sluznice očiju i nosa su prve na udaru što se alergena tiče.

Simptomi su svrbež očiju, pečenje, rinitis, odnosno alergijske promjene u nosu koje izazivaju šmrcanje, kihanje, sekreciju iz nosa i kažu da je to jedna od najčešćih alergijskih bolesti, alergijski rinitis koji jako remeti kvalitetu života 

Prva pomoć u takvoj situaciji nije jednostavna i brza, trebalo bi isprati nosne sluznice samo vodom. Inače pomažu pripravci koji se mogu lokalno primijeniti na sluznicu. 

Toaleta nosa bi se trebala obavljati svaki dan, bez obzira imamo li alergiju ili ne. Zube peremo, tuširamo se, a do nosa ta tekućina ne dođe u mjeri u kojoj bi trebala. Svako jutro ili večer bilo bi dobro isprati nos fiziološkom otopinom.

Inače, alergija još nije dobila nikakav lijek ili liječenje. Naravno da se preporuča da se imunitet jača.

Uvijek se preporučuju antioksidansi. Nema druge mogućnosti. A onda kroz zimu treba jačati imunitet, prvenstveno i radi virusa koji su zimi ipak prisutniji.

Preporuča se pacijentima da uzimaju ono prirodno, ne nekakve skupe preparate koje neće koristiti 3, 4 mjeseca.

22.08.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh