« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Alternativni telekom operateri negoduju

Problem Zakona o elektroničkim komunikacijama

Monopol tržišta
Monopol tržišta
Više o

ZEK

,

telekom operateri

Prijedlog novog zakona o elektroničkim komunikacijama (ZEK) u suprotnosti je sa svim pozitivnim postignućima po pitanju liberalizacije telekom tržišta u proteklih sedam godina, ocjenjuje pet alternativnih telekom operatera - Amis, B.net, H1 Telekom, Metronet i Optima Telekom.

Po njima, prijedlog novog Zakona umjesto uvođenja reda i ravnopravne tržišne utakmice cementira monopolističku poziciju T-HT-a.

U objavi za medije također navode da se prema prijedlogu novog zakona ‘Hrvatskoj oduzima vlasništvo nad javnim dobrima i isto  daje na ekskluzivno korištenje i upravljanje stranoj tvrtki, suprotno važećim zakonima Republike Hrvatske, a radi se o vrijednosti većoj od milijardu eura’.

‘Osim što će jedna od posljedica biti daljnje osnaživanje pozicije ionako dominantnog T-HT-a, ovim se potpuno obeshrabruje ionako slabašan interes inozemnih ulagača, ali i onemogućuje postojeće tvrtke na tržištu da dalje investiraju u infrastrukturu i nove usluge’, smatraju alternativni operateri.

Ističu da upravljanje telekomunikacijskom infrastrukturom (DTK mrežom) mora biti povjereno tvrtki koja nema izravnog interesa u nuđenju telekomunikacijskih usluga krajnjim korisnicima, odnosno nije vlasnički povezana s nekim operaterom.

Ako ne bude sluha za izmjene i dopune koje predlažu za taj dokument koji regulira prava i obaveze na tržištu vrijednom više od 30 milijardi kuna, pet alternativnih operatera najavljuje da su spremni zatražiti mišljenje i revidiranje zakona i od Europske komisije. (HINA) 

01.04.2008. 00:06:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh