« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
IZLOŽBE

Alexander Calder u Umjetničkom paviljonu

Djela za zagrebačku izložbu posuditi najznačajniji europski muzeji i galerije, Centre Georges Pompidou, Tate Modern, Ludwig Museum, Louisiana Museum, Fondation Maeght, Peggy Guggenheim Collection i drugi

Umjetnički paviljon
Umjetnički paviljon (Arhiva)
Više o

izložba

,

Umjetnički paviljon

,

Alexander Calder

Umjetnički paviljon otvorit će 26. rujna, u sklopu svog ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", izložbu proslavljenog američkog kipara Alexandera Caldera, jednog od najznačajnijih svjetskih kipara kojemu će se, uz skulpture, u Zagrebu izložiti i pedesetak slika.

Iz Umjetničkog paviljona ističu kako je "Magija skulpturalnog pokreta" prva izložba u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja predstavlja opus tog globalno važnog umjetnika.

O njegovom značaju govori i podatak da će djela za zagrebačku izložbu posuditi najznačajniji europski muzeji i galerije, Centre Georges Pompidou iz Pariza, Tate Modern iz Londona, Ludwig Museum iz Koelna, danski Louisiana Museum, francuska Fondation Maeght, talijanski Peggy Guggenheim Collection i mnogi drugi.

Najveći dio opusa Alexandera Caldera (1898., Lawnton, Pennsylvania - 1976., New York), popularno nazvanog izumiteljem mobila, posvećen je kinetičkoj umjetnosti, obliku umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta.

Izložba u Umjetničkom paviljonu fokusirat će se upravo na taj dio kipareve karijere, tzv. zrelu fazu po kojoj je danas prepoznatljiv.

Izložit će se mobili, konstrukcije koje se gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktne konstrukcije stabila. Slikarski dio opusa kipara koji će se izložiti najčešće je usko povezan s autorovim skulpturama.

Izložba će biti otvorena do 5. siječnja iduće godine, a dio je ciklusa "Najveći kipari 20. stoljeća", u okviru kojega su od 2014. u Umjetničkom paviljonu bile postavljene izložbe Joana Miróa, Augustea Rodina i Alberta Giacomettija.


29.07.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh