« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OSVETA

Al Kaida preuzela odgovornost za teroristični napad na putnički zrakoplov

Američki mediji su izvjestili da su u napadu korišteni i američki krstareći projektili

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Delta Air Lines

,

teroristički napad

,

Al Qaida

Teroristička organizacija Al Kaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za pokušaj bombaškog napada na američki putnički zrakoplov, objavio je u ponedjeljak CNN.

Al Kaida Arapskog poluotoka je u izjavi postavljenoj na internet, navela da je pokušaj napada osveta za američke operacije protiv skupine u Jemenu.

U izjavi se navodi da je napadač, Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab bio u koordinciji s pripadnicima skupine i rabio eksploziv koji su izradili pripadnici Al Kaide.

Jemenske snage su, uz američku obavještajnu pomoć, u prosincu izvele dva zračna udara protiv Al Kaide u Jemenu. Američki mediji su izvjestili da su u napadu korišteni i američki krstareći projektili.

Al Kaida Arapskog polutoka okuplja militante iz Jemena i Saudijske Arabije.

Nigerijac Abdulmutalab (23) je 25. prosinca u zrakoplovu Delta Air Linesa na letu iz Amsterdama za Detroit, uoči slijetanja u SAD-u pokušao aktivirati plastični eksploziv PETN, no umjesto eksplozije došlo je do požara, nakon čege su putnici i posada svladali napadača i ugasili požar.

Bijela kuća je najavila da će se predsjednik Barack Obama, koji Božićne i Novogodišnje blagdane provodi na Havajima, u 15 sati po istočnoameričkom vremenu obratiti javnosti u povodu terorističkog napada. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 22:06:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh